Adema zet spoed achter lijst met winterteelten

Landbouwminister Piet Adema stelt op korte termijn de lijsten met vanggewassen en winterteelten open voor consultatie. Boeren kunnen daar dan op reageren.

Adema+zet+spoed+achter+lijst+met+winterteelten
© Johan Wissink

De gewassenlijsten zijn nodig voor de inwerkingtreding van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn op 1 januari 2023. Omdat er nog veel onduidelijk was over de voorwaarden rond de derogatie en het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, pleitten LTO Nederland, NAJK, NAV, POV, Cumela, BO Akkerbouw, NZO en GroentenFruitHuis voor een overgangsjaar.

Op verzoek van de Tweede Kamer reageert Adema met een Kamerbrief op het verzoek van de agrarische organisaties. Volgens de bewindsman zijn veel bezwaren inmiddels achterhaald. Zo staan de voorwaarden voor de teeltvrije bufferstroken op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Voor gewasrotatie en en niet-productief bouwland gelden gedurende 2023 enkele versoepelingen. Daarbij is het de inschatting van de minister dat de 4 procent niet-productief areaal bij Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)-deelnemers voor collectieven in veel gebieden haalbaar is. En dat de ANLb-subsidie volledig kan worden uitbetaald, ook wanneer wordt gekort op de binnen het ANLb-gesubsidieerde elementen. Voor specifieke gebieden moet nog wel een uitwerking te worden gemaakt.

Er komt geen verplichte oogstdatum van 1 oktober, meldt Adema. Wel kunnen telers te maken krijgen met een korting op de stikstofgebruiksnorm in het opvolgende jaar, indien zij na 1 oktober een vanggewas inzaaien. Deze maatregel staat al vermeld in het actieprogramma.


Bouwplan staat vast

'Ik ben me ervan bewust dat gewassen die in het najaar van 2022 zijn ingezaaid volgend jaar worden geoogst en dat daarmee een deel van het bouwplan al vaststaat. Mede gelet op motie-Grinwis zal ik in de uitwerking bezien of en op welke wijze hier rekening mee gehouden kan worden', geeft Adema aan.

Kritiek was er ook op het niet op tijd gereed zijn van de simulatietool waarmee boeren de gevolgen van de nieuwe regelgeving voor het eigen bedrijf konden inzien. In november publiceert de RVO een update van deze tool en in februari 2023 volgt de definitieve versie.

Vanwege deze vertraging en de late duidelijkheid over de nieuwe regels, verlengt Adema de aanmeldperiode voor de ecoregeling en wordt voor het ANLb de beschikkingsperiode verruimd en afgestemd op de aanmelding voor de ecoregeling. De provincies nemen in overleg met de collectieven nog een besluit hierover.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer