LTO: oorlog en extreem weer bevestigen noodzaak moderne veredeling

'Als Europeanen in de toekomst Europees voedsel willen eten, moeten er moderne gewassen worden ontwikkeld die beter bestand zijn tegen droogte en extreme hitte', stelt Hendrik Jan ten Cate. Dat meldt hij als Zeeuwse akkerbouwer en lid van LTO Nederland-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

LTO%3A+oorlog+en+extreem+weer+bevestigen+noodzaak+moderne+veredeling
© Job Hiddink

Het Britse internationale zakendagblad Financial Times berichtte donderdag over de voedselproductie in Europa. Die staat door extreem weer en de oorlog in Oekraïne steeds verder onder druk. Ten Cate in het artikel: 'We hebben nieuwe veredelingstechnieken nodig, omdat er een groot gevaar is voor de voedselproductie in Europa.'

LTO Nederland zet zich al langer in voor betere regelgeving rondom moderne veredelingstechnieken, mits randvoorwaarden in het kader van transparantie en traceerbaarheid geborgd zijn. 'Moderne veredelingstechnieken kunnen namelijk niet alleen een bijdrage leveren aan de voedselzekerheid, maar ook aan klimaatadaptie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw.'


Regelgeving verouderd

Volgens de belangenbehartiger is de Europese wet- en regelgeving wat betreft moderne veredelingstechnieken verouderd. Overigens stelde de Europese Commissie dat april 2021 zelf ook al vast in een onderzoeksrapport. Deze commissie heeft inmiddels toegezegd met een voorstel te komen die regelgeving voor bepaalde gentechnologieën zal versoepelen.

Dat voorstel komt na een jaar waarin wijdverspreide droogte de oogsten in heel Europa bedreigde. De droogte en de Oekraïne-oorlog hebben in combinatie met de hoge energiekosten de voedselprijzen opgedreven en voor tekorten gezorgd.


Biodiversiteit

Secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca geeft aan dat de situatie hierdoor verandert. 'We moeten voldoende voedsel kunnen produceren. Om dit te realiseren, moeten we gebruik maken van technologieën die ons tevens in staat stellen om ons aan te passen aan klimaatverandering zonder de biodiversiteit hierbij te bedreigen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer