Pop Vriend zet met bonenveredeling in op hitte- en stresstolerantie

In de veredeling van bonen staan hitte- en stresstolerantie hoog op de agenda bij Pop Vriend Seeds. De zaadfirma in het Noord-Hollandse Andijk heeft met de Magma Collection een collectie bonenrassen in huis die onder hitte- en andere stressomstandigheden nog steeds een goede opbrengst kunnen leveren.

Pop+Vriend+zet+met+bonenveredeling+in+op+hitte%2D+en+stresstolerantie
© Job Hiddink

PV857 is een donkergekleurde boon en ook het sterkste hittetolerante ras. Het ras is vooral bestemd voor Amerikaanse telers. Daarnaast heeft Pop Vriend een aantal vroege en late rassen binnen de collectie om spreiding in het assortiment te brengen. Dat liet de de veredelingsfirma vorige week zien op haar open dagen. Rassen binnen de Magma Collection kenmerken zich door de goede peulzetting in de hitte dankzij de ingebouwde warmtegenen.


Productmanager Piet Geraets laat de hittetolerante bonen PV857 zien op het bonenveld bij Pop Vriend Seeds in Andijk.
Productmanager Piet Geraets laat de hittetolerante bonen PV857 zien op het bonenveld bij Pop Vriend Seeds in Andijk. © Job Hiddink

'Hitte is een toenemend probleem in Europa', zegt marketingmanager Jacco Kaarsemaker van Pop Vriend Seeds. 'In Italië, maar in toenemende mate ook in Noordwest- en Centraal Europa, is het belangrijk om voor zowel de versmarkt als de industrie bonen te telen die goed tegen hitte kunnen. Voor de industrie is belangrijk dat er geen gaten in de productie in de fabriek vallen.'


Minder input van stikstof

Volgens productmanager Piet Geraets kunnen bonen van het ras PV857 ook toe met minder input van stikstof dan andere rassen op de Amerikaanse markt. 'Daar houden we in ons selectiewerk rekening mee. Stikstofbehoeftige bonenrassen zijn bij een tekort geler en ontwikkelen meestal minder peulen. Maar met minder stikstof worden evengoed een prima planthoogte en peulzetting behaald', licht hij toe.

Met minder stikstof worden evengoed een prima planthoogte en peulzetting behaald

Piet Geraets, productmanager bij Pop Vriend Seeds

Verder noemt Geraets dat bonen die met minder stikstof toekunnen zich minder vegetatief ontwikkelen. 'Dat is een voordeel, want een open plant kan beter opdrogen. Daarmee wordt een microklimaat tussen het gewas en dus een hoge schimmeldruk voorkomen.' Het viel de productmanager in dit hete Europese groeiseizoen op dat de hittetolerante rassen erbovenuit sprongen.


Tweewassigheid

'Al was de zetting niet optimaal. Telers moesten compenseren door te beregenen. Maar als je niet op juiste moment water geeft, kan tweewassigheid ontstaan en dan moet je eerder oogsten.' Overigens stelt Geraets dat de hitte vaak nog erger is voor bonen dan de droogte. 'Als je bij hitte geen mogelijkheid hebt om de bonen te koelen, is dat catastrofaal voor het gewas.'


Veel belangstelling voor de hittetolerante bonen op het bonenveld bij Pop Vriend Seeds.
Veel belangstelling voor de hittetolerante bonen op het bonenveld bij Pop Vriend Seeds. © Job Hiddink

Met de PV985 heeft Pop Vriend een licht gekleurd bonenras in huis dat geschikt is voor de Benelux. Geraets: 'Nederlanders kiezen voor lichtgroengekleurde bonen.' PV985 is geschikt voor de teelt in het hoogseizoen en is net als PV857 een hittetolerant ras. 'Daarbij zijn de bonen plukschoon en zijn ze van uniforme kwaliteit. Afgelopen twee seizoenen heeft dit ras zich onderscheiden in interne proeven alsook bij klanten in de Benelux, door goede resultaten onder verschillende omstandigheden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer