VVD Gelderland wil af van geitenstop

De VVD in Gelderland vindt dat de geitenstop in die provincie wel lang genoeg heeft geduurd. Nieuwvestiging was vijf jaar lang niet mogelijk en mochten ook bestaande geitenbedrijven niet uitbreiden buiten hun huidige vergunning.

VVD+Gelderland+wil+af+van+geitenstop
© René Eijsink

De stop is ingevoerd, omdat uit onderzoek bleek dat omwonenden van geitenbedrijven een grotere kans op longontsteking hebben. Volgens de VVD is de geitenstop inmiddels achterhaald. Het aantal gehouden geiten blijft groeien.

Gelderse gemeenten als Lingewaard willen geitenhouders inmiddels toch nieuwe vergunningen verlenen, omdat ze zo betere afspraken kunnen maken met het bedrijf en een sanctiebeleid mogelijk wordt. Ze kunnen zo overlast voor omwonenden tot een minimum beperken. Via de vergunning kunnen de veehouders ook investeren in innovaties en verduurzaming.


Gebied op slot

Statenlid Frederik Peter van de VVD in Gelderland wijst erop dat er alleen maar meer geiten zijn bijgekomen de laatste jaren, binnen de bestaande vergunningen. 'Probleem is dat het hele gebied nu al vijf jaar op slot zit, inclusief de woningbouw. Ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen om te verduurzamen of iets aan dierenwelzijn te doen. Daarvoor moet er een nieuwe balans komen tussen gezondheid en de aanwezigheid van geiten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer