Geitenboerderij Stolwijk in problemen na illegale uitbreiding

Melkgeitenhouderij Mooimekkerland in het Zuid-Hollandse Stolwijk moet haar wonden likken na een vernietigende uitspraak van de Raad van State. Het bedrijf is illegaal uitgebreid en dat moet worden teruggedraaid binnen een vastgestelde periode. Gebeurt dat niet, dan gaat de boeteteller lopen tot een maximum van 450.000 euro.

Geitenboerderij+Stolwijk+in+problemen+na+illegale+uitbreiding
© René Eijsink

Gemeente Krimpenerwaard deed wel pogingen om de uitbreiding achteraf te legaliseren, maar die strandden bij de rechter. Daarnaast lag provincie Zuid-Holland dwars. Die was namelijk niet bereid om voor het bedrijf aan de Koolwijkseweg een ontheffing te verlenen van de geldende geitenstop. Volgens de Raad van State hebben de rechter en de provincie terecht de uitbreiding geblokkeerd.Mooimekkerland had een milieuvergunning voor het houden van 812 geiten. Dat aantal is in een aantal jaar uitgebreid naar 2.586 geiten. Volgens de rechtbank en de Raad van State had het bedrijf niet de daarvoor vereiste vergunning op het moment dat de geitenstop in werking trad. Dus moet ervan worden uitgegaan dat het houden van meer dan 812 geiten geldt als een (illegale) uitbreiding. En de geitenstop verbiedt in principe uitbreiding of nieuwvestiging van geitenhouderijen.


Natuurvergunning

Dat betekent dus een forse strop voor Mooimekkerland, want ook de bedrijfsbebouwing was intussen aangepast op het grotere aantal geiten dat feitelijk werd gehouden. Ook zuur is het feit dat dezelfde provincie Zuid-Holland eerder wel een natuurvergunning aan het bedrijf had verleend op basis van liefst drieduizend geiten. Voor de raad speelt dit geen rol, omdat voor de uitbreiding van het aantal geiten sowieso ook een omgevingsvergunning is vereist.

Mooimekkerland en gemeente Krimpenerwaard stapten naar de raad voor een hoger beroep om een laatste reddingspoging te doen, maar daar kregen ze dus het deksel op de neus. Ze stelden onder meer dat de provinciale geitenstop onverbindend verklaard moet worden en dat die geitenstop voor Zuid-Holland achterwege kan blijven, omdat daar relatief weinig geitenboerderijen zijn.


Onderzoeken onvoldoende hard

Mooimekkerland en de gemeente betoogden dat de onderzoeken van het RIVM en de Gezondheidsraad over gezondheidsrisico's rond geitenhouderijen onvoldoende hard zijn. Ze kunnen niet worden gebruikt om op grond van het voorzorgsbeginsel een geitenstop in te voeren.

De raad oordeelde eerder al dat provincies dat recht wel hebben. Bovendien zou het opheffen van een geitenstop in Zuid-Holland geitenhouderijen kunnen aantrekken. Dat vindt de provincie volgens de raad terecht niet wenselijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer