Certificaat voor ruimte ontwikkeling geitenbedrijven

Een certificaat, waarmee geitenhouders ruimte krijgen om hun bedrijf te ontwikkelen. Dat is het doel van het project 'Gedragen Bedrijfsontwikkeling'. De wensen vanuit de provincies en maatschappelijke organisaties zijn bekend. In samenspraak met de sector worden deze uitgewerkt tot concrete doelen.

Certificaat+voor+ruimte+ontwikkeling+geitenbedrijven
© Ruud Ploeg

Nico Bondt is een van de onderzoekers van Wageningen University & Research die in 2021 zijn begonnen met het inventariseren van de wensen. Daarmee willen ze komen tot een aanpak, bijvoorbeeld in de vorm van een certificaat, die een duurzame ontwikkeling van melkgeitenbedrijven kan waarborgen.

Daarmee krijgen geitenhouders een meetinstrument in handen waarmee ze de ontwikkelplannen van hun bedrijf kunnen bespreken met hun omgeving. Innovatiesocioloog Bart Bremmer heeft geholpen bij het interpreteren van de wensen van burgers.


Bouwstop

De onderzoekers startten hun inventarisatie bij een aantal provincies, ook omdat sommige provincies een bouwstop hebben ingevoerd. Dit in afwachting van de resultaten van het onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden III'.

Duidelijk is dat vanuit de maatschappij kritisch wordt meegekeken met ontwikkelingen in de veehouderij

Nico Bondt, onderzoeker Wageningen University & Research

Volgens Bondt is er bij de provincies op zich veel mogelijk. 'Belangrijk daarbij is dat er voldoende maatschappelijk draagvlak is voor de manier van ontwikkelen. De juiste invulling van dit draagvlak is de kunst om zo tot een gedragen ontwikkeling van een geitenhouderij te komen.'


Diverse eisen

Maatschappelijke organisaties kwamen met diverse vormen van eisen, weet de onderzoeker. 'Een dierenwelzijnsorganisatie wil verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, terwijl de GGD vooral kijkt naar de volksgezondheid. Duidelijk is dat vanuit de maatschappij kritisch wordt meegekeken met ontwikkelingen in de veehouderij.'

Uit de gesprekken is een aantal doelstellingen gekomen. 'De vervolgstap is om die doelstellingen nog specifieker te maken. Wat voor maatregelen kun je bijvoorbeeld nemen om een doelstelling te behalen?' vervolgt Bondt.

Als voorbeeld noemt de onderzoeker geur. 'Wat voor maatregelen kun je nemen? Hoe ga je de emissies verlagen? We willen zo naar een instrument, een soort keurmerk waarmee geitenhouders kunnen laten zien wat ze gaan doen aan verduurzaming.'


Eigen keuze

Belangrijk daarbij is dat het goed is te borgen. 'Beperken van emissies moet je meten. Dan is het aan de ondernemer om te bepalen hoe de norm wordt gehaald. Dat kan misschien met een aangepaste stal, managementmaatregelen of een combinatie van beide, zolang het beoogde effect maar wordt behaald.'

Overigens is in de geitenhouderij, als jonge sector, nog niet alles goed bekend, weet Bondt. 'Terwijl dat voor sommige andere sectoren allang goed is uitgezocht, weet niemand welke ruimte een geit eigenlijk nodig heeft om zich happy te voelen of dat volwassen geiten klimmogelijkheden nodig hebben. Daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. Het is daarom lastig om nu al keihard de juiste maatregelen op papier te zetten.'


Geitenhouders aan zet

Het project 'Gedragen Bedrijfsontwikkeling' wil duurzaamheidsdoelen vertalen in meetpunten en maatregelen. Tijdens het Nationaal Geiten Event op 10 september in Zwolle deelt onderzoeker Nico Bondt van Wageningen University & Research de voorlopige resultaten van het project met de aanwezigen. Ook roept hij geitenhouders op om mee te denken. Bondt verwacht dat het zeker een jaar duurt voordat het certificaat toepasbaar is. 'We moeten niet te lang wachten. De sector heeft hier op korte termijn behoefte aan. Er zijn tenslotte volop maatschappelijke ontwikkelingen rond de veehouderij en het is belangrijk dat de sector zelf de regie neemt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer