Limburg sluit eerste opkoopdeal met zeven piekbelasters

Limburg heeft met zeven boeren een overeenkomst getekend voor de MGA1-opkoopregeling. De provincie verwacht voor het einde van de maand met nog meer boerenbedrijven tot een akkoord te komen.

De uitkomst van de eerste vrijwillige MGA1-opkoopregeling in Limburg is donderdagochtend tijdens een persbijeenkomst op het bedrijf van de familie Krol in Weert bekendgemaakt. Zij behoren tot de bedrijven die besloten te stoppen.

Gert (55) en Rianne (54) Krol tekenen donderdag samen met gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks, Stikstof) het verkoopcontract voor hun bedrijf. Het paar noemt het verkoopproces lang, lastig en spannend. ‘Er waren veel vragen over de opkoopregeling van het Rijk bij de provincie Limburg en bij ons. Je neemt ook niet zomaar afscheid van het bedrijf waar je jarenlang met hart en ziel aan hebt gewerkt. Toch zijn wij zeker van onze zaak. Onze drie kinderen willen ons rundveebedrijf niet overnemen en ons bedrijf komt in aanmerking voor deze MGA1-opkoopregeling. Je moet nog maar zien wat er verder nog aan mogelijkheden komen.’

Provincie Limburg is naar eigen zeggen koploper in het aantal veehouderijen dat zich voor deze regeling heeft gemeld. Van de circa 150 vrijwillige aanmeldingen voldoen er veertig aan de voorwaarden van de regeling, maar zullen er naar verwachting zo'n 20 er daadwerkelijk gebruik van gaan maken, zegt Gabriëls. Zij zitten in het aankoopproces met als einddatum 30 november. Het gaat bij allemaal om piekbelasters nabij Natura 2000-gebieden. Gezamenlijk vormt deze opkoopronde een groot reductiepotentieel voor de stikstofopgave van de provincie.


Stallen staan leeg

Half september zijn de 185 koeien en 105 stuks jongvee van het bedrijf van de familie Krol al weggegaan. De stallen staan leeg. ‘Dat voelde de afgelopen maanden heel raar maar hielp ons ook om afscheid te nemen van deze periode in ons leven. Wat er hierna op ons pad komt, we zien het wel. Maar nu de handtekening staat, gaan we eerst genieten van onze vrijheid. Vandaag sluiten wij een spannende periode in ons leven af. Stoppen is ook ondernemen en we zijn blij met ons besluit. Het geeft ons rust en zekerheid’, vinden Gert en Rianne Krol.


Eigen Limburgse aanpak

Het Limburgs Parlement nam eerder afstand van de aanpak van het Rijk maar zet zich wel maximaal in om stikstofreductie te realiseren. Hierbij wordt gekeken naar een evenredige verdeling over alle sectoren. De provincie hanteert haar eigen aanpak. Gedeputeerde Geert Gabriëls vertelt dat de Limburgse aanpak is gericht op veehouders die in de nabije toekomst vrijwillig willen stoppen en op veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden die op langere termijn weinig perspectief meer hebben.


• Lees ook: Gelderse boeren melden zich wekelijks bij provincie voor uitkoop

‘Wanneer we nu agrariërs zoals Gert en Rianne Krol die vrijwillig willen stoppen duidelijkheid bieden en goed compenseren, zetten we al concrete stappen. Er blijft dan meer ruimte over voor de agrariërs die wel nog door willen gaan en perspectief nodig hebben', zegt Gabriëls.

De gedeputeerde heeft nog wel een waarschuwing aan het adres van het kabinet. 'Na 30 november ontstaat er een vacuüm van regelingen. Er is dan niets meer terwijl wel iedereen roept dat we stappen moeten zetten. Er melden zich elke dag boeren die vrijwillig willen stoppen maar die kunnen we straks niets beiden.’


Meer maatwerk

De ervaring in Limburg leert dat er in nieuwe regelingen meer aandacht moet komen voor maatwerk. Ook de MGA1-regeling is meerdere keren aangepast om beter te laten aansluiten bij de praktijk, zegt Gabriëls.

‘We zien boeren afhaken omdat bijvoorbeeld niet alle locaties voor de opkoopregeling in aanmerking komen omdat ze individueel niet boven de ondergrens van 2 mol uitkomen. Opgeteld komen ze dat wel dus is dat een gemiste kans.’

Gabriëls hoopt met de vrijwillige stoppers voldoende stikstof te reduceren om de PAS-melders in zijn provincie te legaliseren. Het is zichtbaar een frustratie dat het Limburgse bestuur daar zelf niet over gaat. ‘De stikstofruimte die we met deze regelingen reduceren gaat naar het rijk en die gaat ook over het legaliseren van de PAS-melders.’Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer