Provincie Gelderland mist budget voor uitkoop boeren

Provincie Gelderland voert gesprekken met tientallen boeren, die met hun veehouderijbedrijf willen stoppen. 'Maar ik heb niet voldoende middelen om ze allemaal uit te kopen', zegt gedeputeerde Peter Drenth (CDA).

Provincie+Gelderland+mist+budget+voor+uitkoop+boeren
© Nieuwe Oogst

Drenth reageert daarmee op het rapport van Johan Remkes, dat woensdag verscheen. Een van de aanbevelingen in het rapport is het snel maar ook zo ruimhartig mogelijk uitkopen van vijf- tot zeshonderd bedrijven die veel stikstof uitstoten. Hoewel de definitie voor wat een piekbelaster is nog ontbreekt, zijn er volgens de gedeputeerde in het natuurrijke Gelderland genoeg bedrijven die voor de regeling in aanmerking kunnen komen.

In navolging van Remkes wil Drenth eerst met potentiële stoppers – veehouders maar ook andere bedrijven – praten over een andere bedrijfsvoering of een ander soort bedrijvigheid: 'Als zo'n andere bedrijfskoers niet lukt, dan kun je het hebben over verplaatsing. Pas daarna komt uitkoop in beeld.' Volgens de gedeputeerde gaat Gelderland niet onteigenen. Dat is volgens hem niet nodig en kost te veel tijd.


Regeling voor kalverhouders

In Gelderland zijn tot nu toe dertien veehouders opgekocht door de provincie. Onder hen zijn vier kalverhouders die stopten via een eigen regeling voor kalverhouders.

Ook via de Maatregel Gerichte Aankoop en beëindiging veehouderijen zijn er veehouders opgekocht. Deze opkoop is gefinancierd met geld van het Rijk. Volgende week komt de provincie met een update van het aantal boeren met wie een definitieve regeling is getroffen. 'We voeren ondertussen gesprekken met nog vele tientallen boeren', zegt Drenth. 'Ik heb alleen niet voldoende middelen om ze allemaal al uit te kopen.'


Minder voorwaarden

Daarnaast zou de gedeputeerde graag zien dat de opkoopregeling minder voorwaarden bevat. 'Maak het eenvoudiger en aantrekkelijker. Dan kun je veel sneller zaken doen.'

Drenth ging vorige week tijdens een minisymposium van MLG Gebiedsontwikkeling ook al in op de stoppers. 'Ruimte die vrijkomt, willen we inzetten voor het legaliseren van onze PAS-melders en verder voor het behoud en het herstellen van de Gelderse natuur. Dus niet voor Schiphol, Lelystad Airport, wegenbouw en andere rijksprojecten uit de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat', zei hij toen.


De gedeputeerde is te spreken over de toon in het rapport van Remkes. 'Hij verwoordt wat ik ook in het buitengebied hoor. Hij komt met een breed pakket met aanbevelingen waar we iets mee kunnen. We moeten de klus met alle gebiedspartijen samen klaren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer