Gelderse boeren melden zich wekelijks bij provincie voor uitkoop

Vijf tot tien boeren melden zich wekelijks bij provincie Gelderland voor mogelijke verkoop van hun bedrijf. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage Gelderse Maatregelen Stikstof 2021-2025. Ondanks die animo heeft de provincie tot nu toe slechts dertien agrarische bedrijven op kunnen kopen.

Gelderse+boeren+melden+zich+wekelijks+bij+provincie+voor+uitkoop
© Pieter Stokkermans

Het gaat om vijf kalverhouderijbedrijven die via een eigen provinciale kalverhouderijregeling zijn opgekocht. Met de beëindiging van deze bedrijven is er ook 20 hectare bijbehorende landbouwgrond opgekocht. Via de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen werden acht andere agrarische bedrijven inclusief 10 hectare landbouwgrond aangekocht. Met de opkoop van de dertien bedrijven was 32 miljoen euro gemoeid.

Gelderland voerde al 150 gesprekken met boeren over vrijwillige opkoop. Er werden dertig taxaties gedaan bij die bedrijven die voldeden aan de drempelwaardes in de Gelderse regeling. Inmiddels hebben zich meer dan honderd agrarisch ondernemers gemeld voor vrijwillige opkoop die nog niet eerder een aanbieding van de provincie hebben gehad. Elke week komen daar vijf tot tien nieuwe meldingen van bedrijven bij.


Markconforme bieding

De provincie analyseert op dit moment of de bedrijven voldoende aan de gestelde criteria, waarbij ze kijkt naar de totale stikstofeffecten van een bedrijf op de natuur. Om aan de bedrijven die daaraan voldoen een marktconforme bieding te kunnen doen, zijn wel aanvullende middelen nodig, zo staat in in de voortgangsrapportage.


Eerder gaf gedeputeerde Peter Drenth (CDA) al aan dat de opkoopregelingen minder voorwaarden zouden moeten bevatten. 'Maak het eenvoudiger en aantrekkelijker. Dan kun je veel sneller zaken doen.' Tot nu toe is met de aankoop een reductie van 57.100 kilo stikstof gerealiseerd. De stikstofreductie moet tot en met 2025 nog met 1.045.280 kilo omlaag. Gelderland verwacht in 2025 een reductie van ruim 1,1 miljoen kilo stikstof te realiseren.


Korte termijn

Volgens Drenth biedt vrijwillige uitkoop op de korte termijn ruimte. Op de lange termijn is inzet op verduurzaming en innovatie nodig om de Gelderse doelen te halen. 'We hebben innovatie en opkoop nodig', stelt hij. Daarom is in Gelderland naast opkoop een regeling opengesteld waarbij agrarische bedrijven onderzoeken hoe ze met innovatie kunnen zorgen voor minder stikstof.

Voor de industrie hoopt de provincie eind dit jaar ook met zo'n regeling te komen. Voor mobiliteit onderzocht Gelderland maatregelen die de provincie deels in een eigen mobiliteitsbeleid uitwerkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer