Brabantse gedeputeerde Ronnes betreurt opkoopbeleid: 'We hadden verder kunnen zijn'

Provincie Noord-Brabant heeft zeven veehouders uitgekocht bij Natura 2000-gebieden. De Brabantse stikstofgedeputeerde Erik Ronnes (CDA) is teleurgesteld over dat aantal, zei hij vrijdagmiddag tijdens een persgesprek. 'We hadden gehoopt op een groter aantal.'

Brabantse+gedeputeerde+Ronnes+betreurt+opkoopbeleid%3A+%27We+hadden+verder+kunnen+zijn%27
© Wim Roefs

De discussies over de tweede ronde van de piekbelastersregeling, door minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) eerder 'de woest aantrekkelijke regeling' genoemd, heeft volgens de provinciebestuurder zijn weerslag gehad op het geringe aantal bedrijven dat de provincie heeft kunnen uitkopen.

'Veel boeren haakten hierdoor af voor deelname aan de eerste ronde', verklaart Ronnes. Hij spreekt van een 'landelijk zwabberbeleid in Den Haag' als het gaat om de verschillende uitkoopregelingen. 'Dat betreuren we zeer. Het is een gemiste kans, want veel boeren hebben interesse. Maar ze zien door de bomen het bos niet meer. Boeren hebben nu op de pauzeknop gedrukt en zijn gaan achteroverleunen. We hadden verder kunnen zijn.'

Met 22 ondernemers was de provincie serieus in gesprek over opkoop. Zeven zijn er uitgekocht en veertien zijn afgehaakt. Eén bedrijf heeft nog serieuze interesse voor opkoop. Het heeft tot 1 december de tijd om te tekenen.


Waardering

Naast teleurstelling over het aantal dat provincie heeft opgekocht is Ronnes blij dat hij met zeven agrariërs wel een deal heeft kunnen sluiten. De provincie betaalde ruim 13 miljoen euro voor uitkoop van vijf varkensbedrijven, een kalkoenenhouderij en een vleeskalverenbedrijf. Ze had van het Rijk 53 miljoen euro ontvangen voor opkoop.

'Het is goed dat we na een intensief en moeizaam traject tot overeenstemming met elkaar zijn gekomen. Maar ik realiseer me ook dat bedrijfsbeëindiging een grote impact heeft op deze boeren en hun gezinnen', zegt de gedeputeerde.

'Het feit dat er geen opvolger is, speelt een belangrijke rol in hun keuze, maar ook dat door zelf hun bedrijf te stoppen er ruimte en perspectief blijft voor een nieuwe generatie jonge en toekomstgerichte boeren', vervolgt Ronnes. 'Waardering dus voor de agrarisch ondernemers, die ondanks de heftigheid waarmee de maatschappelijke discussie over dit onderwerp wordt gevoerd, zich toch constructief hebben opgesteld.'


De boeren hadden al langer contact met de provincie via keukentafelgesprekken over mogelijkheden om te stoppen, gaf de provinciebestuurder aan. 'Het gaat om bedrijven die vastlopen of geen bedrijfsopvolger hebben.'

Veel boeren die overwegen te stoppen of stoppen zijn benieuwd naar de mogelijkheden voor herbestemming van de locatie, merkt Ronnes. 'Herbestemming is een spannend element. Boeren willen weten wat ze wel en niet kunnen. Dat is vooral ook werk voor gemeenten. Dat gaat vaak om een langdurig traject.'


Haast

Ronnes roept het Rijk op snel met meer duidelijkheid te komen over de nieuwe tranche, maar ook over zaken als het mestbeleid. 'Het liefst willen we de regeling morgen openstellen. We hebben allemaal haast.'

Naar verwachting komen er in het najaar twee nieuwe opkoopregelingen. De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) is een rijkssubsidieregeling en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast de tweede ronde van de Maatregel Gerichte Aankoop, oftewel de piekbelastersregeling. Net als de eerste ronde wordt ook deze uitgevoerd door de provincies met budget van het Rijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer