Kennis delen staat centraal tijdens BodemUP-veldsymposium

Boeren en ketenpartners gingen vorige week met elkaar in gesprek tijdens het tweede BodemUP-veldsymposium, ditmaal bij loonbedrijf Kennes in Strijbeek. De insteek van BodemUp is zoveel mogelijk boeren en tuinders, loonwerkers en andere grondbezitters in Noord-Brabant helpen om hun bodem- en watersysteem blijvend te verbeteren.

Kennis+delen+staat+centraal+tijdens+BodemUP%2Dveldsymposium
© Tom Heuijerjans

'Je hoort altijd nieuwe dingen waar je iets van opsteekt', zegt preiteler Maaike Hop uit Wagenberg. 'We zijn zelf bezig met grondbewerking zonder gewasbeschermingsmiddelen voor onze prei. De buitendemonstratie met de machine sloot daar goed bij aan. Door de contacten met anderen leer je onbewust van elkaar. Ik dacht een paar keer: hé, zo kan het ook.'

De paneldiscussie ging in op twee onderwerpen. Als eerste op actuele zaken rondom het huidige landbouwbeleid zoals het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, het addendum, de derogatie en het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Vervolgens kwam de relevantie van meten aan bod. Dat slaat een brug tussen beleid en praktijk.


Sorghum

Later in de middag was het tijd voor de buitendemonstratie. Naast aandacht voor de speciale machines was er een velddemo. De sorghum was eerder al geoogst, maar gezamenlijk werd bekeken wat de sorghum, en de verschillende bewerkingen daarvan, voor de bodem heeft betekend.

Fauve Henst, projectexpert klimaat bij ZLTO, gaf een presentatie over sorghum en liet het effect ervan zien in de proefkuil. 'Naast kennisoverdracht is het waardevol dat je samen met boeren, tuinders en loonwerkers in het veld staat. Je kunt aan tafel over dingen praten, maar het wordt tastbaarder door het te laten zien. Door elkaar te spreken kom je tot ideeën. Daar vloeit vaak iets moois uit voort', zegt ze.


Prijzen

Om kennis te delen en mensen te stimuleren om met ideeën te komen, waren als onderdeel van BodemUp prijsvragen uitgeschreven. Naast de drie winnaars van de maatregelenwedstrijd won melkveehouder Jeroen van Erp de BodemUp-wedstrijd met zijn idee om de bodem van zijn bedrijf te verbeteren door zuurstof toe te voegen aan bokashi.

Het BodemUp-veldsymposium werd geïnitieerd en gefinancierd door provincie Noord-Brabant, Brabant Water en ZLTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer