Brabant onderschrijft visie ZLTO op water- en bodemprogramma

Provincie Noord-Brabant is het grotendeels eens met de zienswijze van ZLTO op het ontwerp Regionaal Water en Bodem Programma Noord-Brabant voor de periode 2022-2027. Dat blijkt uit de reactie van Gedeputeerde Staten. ZLTO is blij met de steun.

Brabant+onderschrijft+visie+ZLTO+op+water%2D+en+bodemprogramma
© Waterschap Rivierenland

Niet alleen boeren maar ook burgers, bedrijven en overheden zoals waterschappen en gemeenten moeten aan de slag om de beschikbaarheid van zoetwater te verbeteren. Dat liet ZLTO afgelopen voorjaar in haar zienswijze weten naar aanleiding van het ontwerp Regionaal Water en Bodem Programma Noord-Brabant van provincie Noord-Brabant. De provincie sluit zich hierbij aan, schrijft ze in haar reactie.

ZLTO vindt bovendien dat het overleg met de rijksoverheid en met Vlaanderen moet worden geïntensiveerd om vanuit de kanalen meer water aangevoerd te krijgen. Ook moet er werk worden gemaakt om de bodemgesteldheid te verbeteren. Daarvoor heeft ZLTO het programma 'BodemUP' ontwikkeld.


Vitale bodem

'De provincie heeft toegezegd dat ze een mogelijke optimalisatie van de inlaat van water via de grote rivieren meeneemt in het overleg met Rijkswaterstaat en Vlaanderen', zegt ZLTO-bestuurder Adrie Bossers. 'Ook onderkent het provinciebestuur het belang van een vitale bodem.'

Gedeputeerde Staten willen het programma 'BodemUP' uitbreiden en verlengen, samen met ZLTO en andere partners. Bossers: 'De inzet van ervaren bodemcoaches met landbouwkundige kennis en de toepassing van het bedrijfsbodem- en waterplan moet leiden tot maatwerk per bedrijf.'


Beregening

Daarnaast heeft de provincie haar medewerking beloofd bij de hulp die ZLTO heeft gevraagd, ook aan de waterschappen, bij de behoefte van grondgebruikers om minder te beregenen. 'Die behoefte kan naar onze mening dalen, als de overheid op een andere wijze voorziet in de zoetwatervoorziening', zegt Bossers. 'Ook is waterconservering essentieel.'

Wel voegt het provinciebestuur hieraan toe dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid water die wordt vastgehouden, maar ook hoelang die voorraad beschikbaar blijft. Het winteroverschot is nu niet (meer) beschikbaar voor droge periodes in de zomer. Wat dat betreft moeten er dus nog stappen worden gezet, schrijft de provincie.


Gebiedsgerichte aanpak

Bovendien ziet de provincie de beregeningsdiscussie niet los van de door haar gewenste ontwikkelingen rondom natuurgebieden en de Gebiedsgerichte aanpak groenblauw.

De provincie heeft nog negentien andere zienswijzen ontvangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer