Deltacommissaris bezoekt Brabantse melkveehouder

De nationale Deltacommissaris Peter Glas bezocht op 22 februari het melkveebedrijf van Mark Goorden in het Brabantse Wouwse Plantage. De commissaris kreeg uitleg over het programma BodemUP en de manier waarop boeren met water en bodem omgaan.

Deltacommissaris+bezoekt+Brabantse+melkveehouder
© Koert van As

De deltacommissaris bezocht de gemeente Roosendaal om te zien hoe deze omgaat met klimaatverandering. Bij het bezoek aan Goorden lag de nadruk op water en bodem.

De melkveehouder krijgt via het programma BodemUP coaching van ZLTO over het optimaal beheren van zijn bodem. Ook gebruikt hij een bedrijfsbodem- en waterplan om inzichtelijk te maken welke impact zijn maatregelen hebben.


Peilgestuurde drainage

Het bedrijf van Goorden ligt op hellend terrein. Om te zorgen dat ook het hoger gelegen grasland voldoende water krijgt, gebruikt hij een peilgestuurd drainagesysteem. Regenwater wordt op het lagere deel opgevangen en naar het hogere land gebracht. Dat zorgt voor een betere grasopbrengst op de hoge gronden. Het vult bovendien het grondwater aan en vermindert de wateroverlast stroomafwaarts.

Deltacommissaris Glas was positief over het bedrijf en de maatregelen. 'Dit is een slimme manier van water vasthouden en benutten die navolging verdient.' Ook het gebruik van een bedrijfsbodem- en waterplan, zoals steeds meer boeren doen, juicht hij toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer