Lammerenhandel stabiel op hoger prijsniveau

Na een zomer waarin er weinig handel was in schapen en lammeren is de markt zich nu aan het stabiliseren. De marktomstandigheden zien er gunstiger uit met een stabiel prijsniveau dat voor lammeren in de afgelopen weken iets hoger lag dan voorgaande jaren.

Lammerenhandel+stabiel+op+hoger+prijsniveau
© Twan Wiermans

Deze week stond de prijs in Leeuwarden voor rammen zwaarder dan 25 kilo op 160 euro per dier, in Purmerend op 155 euro en in Bunnik op 147,50 euro. Daarmee bleven de prijzen op hetzelfde niveau als een week eerder.

Door de droogte deze zomer was er voor lammeren weinig te eten. Voor de voeropname zijn lammeren voor 80 tot 90 procent afhankelijk van grasland. De meeste lammeren zijn nog licht van gewicht en qua kwaliteit is de bevleesdheid slechter, al herstelt zich dat nu snel.

De meeste schapenhouders kiezen er dan ook voor om de lammeren nog aan te houden. Een van de risico's is volgens marktdeskundigen dat er begin volgend jaar veel lammeren tegelijk op de markt komen. Daardoor komt er druk op de prijzen van de dieren te staan.

Tot nu toe worden er nog niet minder lammeren en schapen afgenomen

Andrie Kingma, voorzitter sectorcommissie schapen- en geitenhandel bij Vee & Logistiek Nederland

Een andere risicofactor voor de schapenmarkt is de hoge inflatie. Volgens Andries Kingma is lamsvlees het duurste vlees dat er is en daarmee een luxeproduct wat consumenten mogelijk eerder laten liggen. Hij is voorzitter van de sectorcommissie schapen- en geitenhandel bij Vee & Logistiek Nederland. 'Tot nu toe worden er nog niet minder lammeren en schapen afgenomen. Maar dat is wel iets om in de gaten te houden.'

Tegenwoordig is veruit het grootste gedeelte van het lamsvlees bedoeld voor de binnenlandse markt. Dat is een flinke verandering voor de sector, want eerder was er nog veel export. Kingma: 'Sinds de eeuwwisseling is het aantal schapen gehalveerd in Nederland. Daarvoor ging nog 60 procent van de dieren naar Frankrijk. Nu gaat nog maar een klein deel naar Frankrijk, Duitsland en België.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer