Trioliet toont voordelen van mengen koeienrantsoen

Hoe zet je voer zo efficiënt mogelijk in en zorg je dat de koe aan het voerhek niet selecteert? Die vraag stond dinsdag centraal tijdens een demonstratie van Trioliet, Bruggeman Mechanisatie en De Heus Voeders bij maatschap Van den Berg in het Overijsselse Lemelerveld. 'Grond is beperkt en je moet meer eiwit halen van eigen grond. Daarom moet je efficiënt met je voer omgaan', weet Bart Koekoek van Trioliet.

'De verliezen van kuil tot koe zitten tussen de 3 en 24 procent. Je voer efficiënt inzetten, kan dus een enorme winst opleveren', meldt Koekoek. Trioliet demonstreerde in Lemelerveld de zelfrijders Triotrac M en de Triotrac en de getrokken Solomix. 'Door te zorgen dat je zo weinig mogelijk restvoer hebt en de kuilwand dicht laat, voorkom je broei. Daarmee win je zo'n 15 procent.'

Het voeren met bijvoorbeeld een blokkenwagen kan volgens Koekoek ook prima, alleen verwacht hij dan niet de top in melkproductie. 'Toch is dat een systeem dat qua investering en kosten gunstig is. Je hebt een low output, maar ook een low input. Dus misschien hou je aan het eind van het jaar hetzelfde financiële rendement over. Mengen van voer zet zich over het algemeen wel door, omdat je meer invloed hebt over wat elke koe binnen krijgt.'

'Het is een keus die je maakt', weet Edwin van Werven van De Heus. 'Als je kijkt naar koe- en dus pensgezondheid, dan wil je daar zo veel mogelijk stabiliteit in hebben. Vooral de pH-waarde van de pens wil je stabiel houden. Het liefst ruim boven de 5.8 en met zo min mogelijk schommelingen. Dan zie je dat je daar met gemengd voeren veel dichterbij komt, omdat de koeien minder kunnen selecteren. Zo hou je de koe gezond.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer