25 procent minder dieselverbruik dankzij Shifttronic

'Het werkt écht', vertelt Cees Middelweerd enthousiast. De brandstofkosten van de melkveehouder in het Friese Mantgum daalden met maar liefst 25 procent sinds hij de Shifttronic-automatische reductiekast gebruikt. Hij verbruikt nog maar 10 in plaats van 13 liter diesel per uur met zijn 24-kuubs voermengwagen.

25+procent+minder+dieselverbruik+dankzij+Shifttronic
Trioliet
© Trioliet

Middelweerd maakt twee ladingen per dag om zijn 350 melkkoeien te voeren en één keer in de drie dagen twee ladingen voor zijn 220 stuks jongvee. Dat betekent dat de mengwagen zo'n 130 ton voer per week verwerkt en ongeveer duizend draaiuren per jaar maakt. Sinds de melkveehouder de Shifttronic-automatische reductiekast gebruikt, daalden de brandstofkosten met maar liefst 25 procent.

Grote voermengwagens vragen relatief veel vermogen en dus brandstof. De Trioliet-voermengwagens vanaf 18 kubieke meter kunnen daarom optioneel worden uitgerust met een Shifttronic twee- en drietraps reductiekast om de vermogenspieken op te vangen die met name ontstaan bij het opstarten en tijdens het laden.

Automatisch op juiste toerental mengen

De Shifttronic maakt het mogelijk om, op basis van het gewicht, in een aantal stappen automatisch op en terug te schakelen naar het meest optimale vijzeltoerental voor het mengen en het uitdoseren.

© Trioliet

Zo start de voermengwagen op in een lage versnelling en wordt de vijzelsnelheid tijdens het mengen automatisch verhoogd bij droge, lichte voercomponenten of juist verlaagd bij zware mengsels. Tijdens het uitdoseren wordt automatisch weer opgeschakeld zodat de wagen snel en volledig leegdraait.

De schakelmomenten worden voorgeprogrammeerd op basis van het specifieke gewicht van het rantsoen. Zo bespaart de Shifttronic aanzienlijk op brandstofverbruik. Bovendien verlengt het de levensduur van de aandrijflijn van de mengwagen en de aftakaskoppeling van de trekker omdat deze continu met het optimale koppel draait.

• Bekijk meer informatie over de Shifttronic

Middelweerd: 'De Shifttronic schakelt geheel automatisch naar het beste toerental op basis van een vooraf ingesteld gewicht en draait dus niet onnodig op volle toeren. De vijzels draaien in het begin op volle toeren, maar gaan daarna al gauw langzamer draaien. Bij het grove voer voor de droge koeien draait de mengwagen juist langer op een hoog toerental. Het voer is bovendien heel snel goed gemengd.'

Investering is binnen twee jaar terugverdiend

Het rantsoen, dat bestaat uit kuilgras, tarwe, perspulp en bestendig raap, wordt in slechts een kwartiertje mooi homogeen gemengd, stelt Middelweerd. 'Als je een half uur langer aan het mengen bent, kost je dat ook nog eens extra brandstof.'

Middelweerd heeft uitgerekend dat de investering binnen twee jaar is terugverdiend. 'Dat komt met name doordat de kosten voor arbeid, afschrijving, onderhoud en brandstof wel voor 60 procent op diesel worden geschreven. Toen de dealer me wees op de Shifttronic 2-speed-reductiekast was de rekensom snel gemaakt. Het werkt echt!'

Trioliet

Trioliet is fabrikant van premium voertechniek. Met de machines worden dagelijks wereldwijd tienduizenden koeien gevoerd. In 70 jaar zijn ze uitgegroeid tot...

Lees verder »

Meer van Trioliet

Lees ook

Meer artikelen van Trioliet »

Artikelen over Trioliet