Juiste manier van uitkuilen bespaart duizenden euro's

Waar veel aandacht wordt besteed aan inkuilen, is er bij uitkuilen vaak minder oog voor kwaliteitsbehoud. Dat kost jaarlijks veel geld, terwijl dat eenvoudig is te voorkomen. Uitkuilen met een snijsysteem bijvoorbeeld. Een snijsysteem laat de kuilwand intact en dat scheelt keiharde euro's.

Juiste+manier+van+uitkuilen+bespaart+duizenden+euro%27s
Trioliet
© Trioliet

De manier van opslag en de wijze van in- en uitkuilen zijn belangrijke factoren als het gaat om het beperken van voerverliezen. Het inkuilen gebeurt meestal zorgvuldig, want een veehouder is zich bewust van de risico's. Het is belangrijk dat de hele kuil goed is verdicht, zodat er zo min mogelijk zuurstof in komt. Op het moment dat de kuil opengaat, zijn veehouders vaak minder zorgvuldig.

Voorkom voerverlies door verkeerd uitkuilen

Het uitkuilen gebeurt met het materieel dat voorhanden is en niet per se met het werktuig dat het meest geschikt is. Waar eerst veel tijd en aandacht werd besteed aan het inkuilen, is er tijdens het uitkuilen vaak minder oog voor kwaliteitsbehoud. Dat kost veehouders jaarlijks veel geld aan onnodig voerverlies, terwijl dit eenvoudig is te voorkomen met de inzet van het juiste materieel. Zo blijkt dat uitkuilen met een snijsysteem voervriendelijker is dan bijvoorbeeld met een frees of een kuilgrijper. Een snijsysteem laat de kuilwand intact en dat scheelt keiharde euro's.

Broei teistert meer dan 50 procent van de graskuilen

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er elk jaar duizenden kilo's voer verloren gaan door verkeerde in- en uitkuiltechnieken. Broei is een van de belangrijkste oorzaken. Broei veroorzaakt maar liefst 5 tot 10 procent verlies van voedingswaarden en een 20 tot 30 procent lagere drogestofopname van de koe. Een kuil met 35 procent broei veroorzaakt een verlies van 1.250 VEM per koe. Dat tekort wordt doorgaans aangevuld met krachtvoer, een kostenpost van al gauw 80 euro per koe per jaar.

Een praktijkonderzoek van Hendrik Donk naar de kuilkwaliteit op veertig melkveebedrijven wijst uit dat maar liefst 46 procent van de maiskuilen en 58 procent van de graskuilen beginnende tot ernstige broei vertonen. Genoeg redenen dus om het in- en uitkuilmanagement eens kritisch onder de loep te nemen.

Kuilvriendelijk snijsysteem

Het is dus belangrijk om broei in de kuil te voorkomen. Dat kan onder meer door het gebruik van het juiste materieel. Niet alle uitkuilwerktuigen zijn 'kuilvriendelijk'. Kuilgrijpers en frezen zorgen dat het kuilvoer wordt losgetrokken. Hierdoor zal de temperatuur in de kuil stijgen, wat tot onnodig voerverlies leidt.

Met een snijsysteem blijft de kuilwand glad en dicht. Zuurstof kan niet binnendringen en dus krijgen schimmels geen kans om te gedijen. Daarnaast komt er geen regenwater in de kuil en blijft er geen voer voor de kuil liggen, omdat er schoon wordt gewerkt.

Voervriendelijk uitkuilen loont zich

De Trioliet voermengwagens met een dergelijk snijdsysteem zijn uniek in hun soort en komen voor bij onze:


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Trioliet

Trioliet

Trioliet is fabrikant van premium voertechniek. Met de machines worden dagelijks wereldwijd tienduizenden koeien gevoerd. In 70 jaar zijn ze uitgegroeid tot...

Lees verder »

Meer van Trioliet

Lees ook

Meer artikelen van Trioliet »

Artikelen over Trioliet