Stress bij schapen na wolvenaanval heeft grote gevolgen

Dierenarts Margit Groeneveld deed een jaar lang onderzoek in Drenthe naar stress bij een kudde schapen na een aanval van een wolf. Uit dat onderzoek bleek dat van de aangevallen dieren 30 procent niet drachtig was, tegenover gemiddeld 10 procent bij vergelijkbare kuddes. Groeneveld stelt dat stress de oorzaak is.

Op 21 september 2021 werd een kudde schapen en geiten, die voor begrazing door een natuurgebied in Drenthe wordt gehouden, aangevallen door een wolf. Dierenartsen moesten twee schapen en een geit euthanaseren. Zestien dieren overleefden de beetwonden. Vanaf dat moment begon Margit Groeneveld van Dierenartsenpraktijk Zuidoost-Drenthe in Coevorden met haar onderzoek.

'Wij gingen er toen al van uit dat veel ooien drachtig waren op het moment van de aanval en dat we wellicht de gevolgen van de aanval terug zouden zien bij het aflammeren. Bij het scannen in december bleek dus echt dat er een groot verschil zat tussen deze kudde en drie andere kuddes van vergelijkbare samenstelling en grootte. Het gaat dan al gauw om zo'n zeventig lammeren die niet geboren worden. Dat is bij een begrazingskudde niet direct een probleem, maar bij een schapenhouder die fokt voor het vlees natuurlijk wel', legt Groeneveld uit.


Langdurige gevolgen

Naast minder lammeren constateerde de dierenarts ook dat de pasgeboren dieren veelal lichter van gewicht waren. 'Ik denk dat door stress de voedseltoevoer naar het nog ongeboren lam niet optimaal is geweest. Als je een uur lang deze aangevallen kudde observeert, zie je dat er minder schapen met de neus naar de grond lopen. Ze zijn allerter, grazen minder ontspannen en zijn erg op hun hoede.'

Volgens Groeneveld moet worden ingezien dat stress langdurige gevolgen kan hebben voor de dieren. 'Dus het gaat allemaal veel verder dan alleen maar de aanval van een wolf die misschien maar vijftien minuten duurt.'


Update: De Raad van State besloot woensdag dat de provincie Drenthe de schade die een schapenhouderij in Tiendeveen leed door miskramen bij vijf ooien niet hoeft te vergoeden. De dieren van schapenhouder De Groot werden in het voorjaar van 2018 aangevallen. Vier drachtige ooien werden daarbij doodgebeten. Die schade wordt wel vergoed. Daarnaast vindt de raad dat De Groot recht heeft op extra compensatie voor alle tijd die hij in de procedure heeft gestoken. Dat de vijf ooien die de aanval van de wolf hebben overleefd door stress een miskraam kregen, acht de raad onvoldoende bewezen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer