Royal GD: check rundvee bij opstallen op schurft

Opstallen is bij rundvee een goed moment om rundvee te controleren op schurft. Dat zegt Royal GD. Vooral de mijt Psoroptes ovis kan bij vleesvee tot klachten leiden.

Royal+GD%3A+check+rundvee+bij+opstallen+op+schurft
© Rianne den Balvert

Psoroptes-mijten veroorzaken 'natte schurft', dat wil zeggen een allergische huidontsteking met ontstoken haarzakjes, vochtige korsten, kaalheid en een verdikte huid. De plekken zitten vooral ter hoogte van schoft, rug en staartbasis. De jeuk is soms zo hevig dat het dier gaat schuren wat voor bijkomend letsel kan zorgen.

Volgens GD vermindert Psoroptes-schurft niet alleen het dierenwelzijn, maar bij jonge opgroeiende dieren kan het ook tot flinke groeivertraging leiden.


Alle seizoenen

Schurft komt bij alle leeftijden voor en tijdens alle seizoenen. Heeft een dier huidklachten, dan is het volgens GD zinvol om de dierenarts een huidafkrabsel te laten nemen. Soms wordt jeuk veroorzaakt door luizen.

Verder is het goed om de dieren te scheren en eventuele korsten te verwijderen. Bij behandeling van een geneesmiddel moet de veehouder strikt volgens de bijsluiter werken. Ook raadt GD aan om de dieren te wegen voor een correcte dosering.


Contactdieren behandelen

Sommige dieren zijn klinisch gezond, maar dragen toch schurftmijten bij zich. Daarom is het belangrijk om ook alle contactdieren te behandelen en niet alleen de klinisch aangetaste dieren. Als de behandeling niet afdoende was, is een extra behandeling nodig.

Ook is het aan te raden om de omgeving en dieren zo droog mogelijk te houden. Naast een scheerbeurt zijn een optimale ventilatie en ruim ingestrooide ligplaatsen een must. Een goede stalhygiëne is belangrijk, want Psoroptes ovis-mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven en zo leiden tot herbesmetting.

Wees verder terughoudend en kritisch bij aankoop van dieren en zorg voor een passend rantsoen met extra aandacht voor de sporenelementen. Dieren in een goede conditie hebben namelijk meer weerstand tegen een schurftbesmetting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer