Royal GD: seleniumovermaat kuilen na bemesting

Royal GD heeft vorig jaar enkele meldingen ontvangen van hoge concentraties selenium in het kuilgras na bemesten met seleniummeststof. In de praktijk wordt een deel van de weilanden bemest met selenium om het gehalte in de eerste snede te verhogen.

Royal+GD%3A+seleniumovermaat+kuilen+na+bemesting
© Han Reindsen

Over het algemeen was de hoeveelheid selenium in het kuilgras lager dan het jaar ervoor. Dit is mogelijk ook het gevolg van een verdunningseffect. Door de enorme opbrengsten trad er verdunning op.

Selenium is en essentieel sporenelement voor het goed functioneren van een rund. Een tekort is ongewenst, maar ook een overmaat kan schadelijk zijn. Bij selenium ligt het verschil tussen een tekort en een overmaat dicht bij elkaar. In beide gevallen treden er meer ontstekingen op, zoals mastitis. Ook kunnen koeien na het afkalven langer aan de nageboorte blijven staan.

Door het bemesten stijgt de seleniumconcentratie in het kuilgras. Net als voor de andere mineralen en sporenelementen is het goed om de seleniumconcentratie te laten bepalen in het kuilgras, stelt Royal GD.


Kuilanalyse

GD raadt aan om de sporenelementen mee te nemen in de kuilanalyse en op basis van die kuilanalyse eventueel extra selenium toe te voegen via bijvoorbeeld krachtvoer of een mineralenmengsel. Volgens Royal GD betekent dit dat vaak krachtvoer met geen of een verlaagde hoeveelheid selenium gewenst is.

Verder adviseert Royal GD om, wanneer het ruwvoer niet wordt geanalyseerd, eerst met de adviseur te overleggen, voordat met selenium wordt bemest, stelt Royal GD in Veekijker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer