GD waarschuwt voor opmars besnoitiose

Het is een kwestie van tijd voordat de ziekte besnoitiose toeslaat in Nederland. In de buurlanden zijn al besmette bedrijven gevonden. Royal GD in Deventer waarschuwt om alert te zijn bij het importeren van rundvee.

GD+waarschuwt+voor+opmars+besnoitiose
© Twan Wiermans

Besnoitiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Besnoita besnoiti. Bloedzuigende insecten als steekvliegen en muggen verspreiden het, maar besmetting verloopt ook via het hergebruik van injectienaalden. De gemiddelde tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte is dertien dagen, soms oplopend tot twee maanden.

De laatste vijftien jaar is er in Frankrijk een duidelijke opmars van besnoitiose. Ook in landen waar de ziekte niet eerder voorkwam, zijn besmette bedrijven gevonden. Te denken valt aan Duitsland en België. In Portugal en Spanje komt de ziekte al tientallen jaren voor.

Onvruchtbaarheid bij stieren

Besnoitiose geeft schade aan rundvee, vooral vleesvee en oudere dieren. De beesten krijgen hinder op het gebied van welzijn, vlees- en melkproductieverlies en vruchtbaarheidsproblemen. Ernstig aangetaste dieren kunnen sterven. De ziekte kan onvruchtbaarheid bij stieren veroorzaken en wanneer een koe tijdens de dracht een infectie oploopt, kan ze haar kalf verwerpen.

GD adviseert bij import van runderen te letten op huidafwijkingen. Een besmetting is in het begin moeilijk te herkennen. Het dier oogt sloom en vreet slecht. Het vermagert en krijgt hoge koorts. De tweede ontwikkelingsfase treedt vier tot acht weken na besmetting op. Pas dan ontstaan de cysten, dat zijn holtes gevuld met vocht.

Witte puntjes op het hoornvlies

De cysten zijn vooral te zien als witte puntjes op het hoornvlies of in het slijmvlies van de schede. Door de vermeerdering komen de parasieten in de bloedbaan terecht en kunnen er door vochtophoping verdikkingen in gewrichten optreden.

Bij cysten vlak onder de huid ontstaan verdikkingen waarop de haren uitvallen. Bij een besmetting moet verdere verspreiding tegen worden gegaan met vliegenwerende oorflappen of pour-on-middelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer