'Geef er eens een klap op, dan kan Nederland van het slot af'

Afgelopen week was ik veel op pad voor mijn werk. Van een cursus in Dronten, naar een bijeenkomst van Eurofins in Heerenveen, naar klanten op Texel en de volgende dag voor een bodemcursus naar Tiel. Iedere keer hadden we het kort over het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes 'Wat wel kan'.

%27Geef+er+eens+een+klap+op%2C+dan+kan+Nederland+van+het+slot+af%27
© Dirk Hol

Remkes geeft aan dat het kabinet jarenlang te weinig begrip heeft getoond voor de boeren. Volgens mij kan iedere boer dat beamen. De beschuldiging en het compleet op slot gooien van de veehouderijsector door de zogeheten tweelingfraude raakte mij persoonlijk misschien wel het meest. Onterecht gewoon.

Veel ondernemers kijken naar 'Wat wel kan'. Volgens mij moet je ook zo denken als agrarisch ondernemers, ander blijf je niet overeind.

Remkes heeft afgelopen zomer veel gesprekken gevoerd met ondernemers. Dit was te merken in zijn verhaal en naar mijn mening deed hem dit wel veel. Hij sprak soms de zinnen uit met emotie en sprak stikstofminister Christianne van der Wal aan op haar gedrag. Maar hij blijft adviseur van het kabinet. Dat lang niet iedereen naar hem luistert, bleek wel uit de reactie van Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks, terwijl zijn microfoon nog aanstond.

Remkes geeft aan dat het kabinet jarenlang te weinig begrip heeft getoond voor de boeren

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Dat stomme stikstofkaartje heeft veel gedaan bij de agrarische sector afgelopen zomer. Dat kaartje is nu wel van tafel, maar de ondertoon blijft hetzelfde. 'De natuur moet worden hersteld en komend jaar moeten de vijfhonderd piekbelasters stoppen om ruimte te geven voor de PAS-melders.' Duidelijke cijfers, maar of het wordt gehaald en wie er precies binnen de vijfhonderd piekbelasters vallen, welke gebieden en hoe worden die gebieden aangepakt op stikstof? Dit soort vragen zorgen voor de minder enthousiaste toon onder de agrariërs. Zullen dan nu ook de vliegmaatschappijen met reclames zoals 'Skip je winterdip' worden aangepakt?

Mensen thuis wordt gevraagd de kachel een uur eerder uit te zetten voor ze naar bed gaan. Ondernemers moeten stoppen met hun bedrijf omdat ze niet kunnen concurreren tegen de hoge gasprijzen. Het is nu eind oktober. Ik vind het allemaal maar lang duren voor er een oplossing komt. Geef er nou eens allemaal een klap op, dan kan Nederland pas echt van het slot af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer