'Hoe moeten wij aan alle eisen voldoen?'

Het is meivakantie, oftewel tulpvakantie. De tulpen stonden vol in bloei. Af en toe was er een donkere dag om te selecteren. De aardappelen worden gepoot. Sommige veehouders hebben hun eerste snede al gekuild. Zelf vind ik het echt heerlijk, lekker buiten en mooi weer. We zijn bezig met dingen die we leuk vinden en zijn blij dat een feestje weer kan.

%27Hoe+moeten+wij+aan+alle+eisen+voldoen%3F%27
© Ruud Ploeg

Net als de ledenvergadering van onze kaasmakerij Cono. Dit jaar viel deze gelijk met die van FrieslandCampina. Er werd bij binnenkomst gegrapt: 'Wilt u een melkprijs die 4 cent hoger is, kom dan binnen bij ons.' Beide coöperaties zijn op zoek naar melk. Ik snap het, ze willen dezelfde hoeveelheid melk houden. Maar hier in de buurt zie ik meer bedrijven stoppen dan dat er nieuwe melkveehouders komen, dus ik vraag me af waar we die extra melk vandaan gaan halen.

Ik kreeg van een collega een bericht over de eiwitteelt in Nederland. In 2020 presenteerde toenmalig landbouwminister Carola Schouten de Nationale Eiwitstrategie. De vlinderbloemige eiwitrijke gewassen blijken goed te zijn voor de biodiversiteit en de bodem.

Volgens het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit is er in Nederland ruimte voor 125.000 hectare vlinderbloemigen. Het doel: vanaf 2020 de zelfvoorzieningsgraad voor nieuwe en plantaardige eiwitten vergroten.

Boeren in Duitsland krijgen subsidie voor de teelt van veldbonen

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

In 2021 was er plek voor 9.400 hectare eiwitgewassen in Nederland. Dat komt omdat de eiwitteelt in Nederland nog niet rendabel is. Tot nu toe wordt bijvoorbeeld het eiwit van veldbonen wat betreft prijs vergeleken met de wereldmarkt. Wat betreft klimaat is Nederland niet het meest geschikte land voor deze teelt. Dan is het veel interessanter om andere gewassen te telen, zoals gras, granen en aardappelen. Helemaal dit jaar.

Zelfs voor de verwerkende sector is het financieel interessanter om eiwit uit omliggende landen te halen. Begin maart was ik op het Eiwittransitie Congres van Food & Agribusiness. Daar was ook CEO Jos Hugense van Meatless. Hij gebruikt veldbonen als grondstof voor zijn vleesvervangers. Hij haalt 80 procent uit Duitsland. De rest komt uit Nederland om dit te stimuleren.

Hugense vertelde dat hij beter alles uit Duitsland kan halen. De boeren krijgen subsidie voor de veldbonenteelt, de grond is er goedkoper, dus kan hij een veel eerlijkere prijs betalen. Het betekent dus dat de eiwitteelt in Nederland niet rendabel is voor veehouders of akkerbouwers. Net als de zuivelcoöperaties die graag meer zuivel willen.

De overheid kan van alles willen, maar als ze niet kan zeggen of de derogatie er wel of niet komt, hoe moeten wij dan aan alle eisen voldoen?


@boeren_be_leven

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer