'Heerlijk gefeest op de kermis, nu tijd voor regen'

De zomervakantie is bijna voor heel Nederland weer voorbij. Kinderen gaan naar school, iedereen is terug van vakantie en er is weer wat ritme in het dagelijks leven. De zomer is warm. Eigenlijk hoeven we niet ver weg, want hier in Nederland is het ook supermooi weer. Heerlijk weer voor de kermissen!

%27Heerlijk+gefeest+op+de+kermis%2C+nu+tijd+voor+regen%27
© Ruud Ploeg

De kermis van ons dorp valt altijd half augustus. Dit jaar kwam het super uit. Want alle tarwe was eraf, het stro was binnen, niemand hoefde te grassen of mest te rijden. Dus iedereen was er. Alle boeren en zelfs de loonwerkers stonden er vier dagen!

Heel gezellig, want na twee jaar geen echte kermis te hebben gehad, had het hele dorp er weer zin in. We hebben gefeest! Vooral de volgende ochtend kon ik dit goed merken.

Ook al verveelt dit weer niet snel, ik kan niet wachten tot het lekker gaat regenen. Het is echt te warm om iets te doen. De bieten slapen en aardappels kunnen niet gerooid worden.

Koeien gingen rennend en springend naar buiten en deden de regendans

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

De warmte en droogte zorgen voor kluiten en beschadigen daarom de aardappelen. Voor de koeien is het ook heel slecht weer. Veel koeien zie je buiten niet meer lopen. Het weidegras is op en de kuilen van dit jaar worden al gevoerd, bovendien is het ook veel te warm buiten.

Zelf zoeken we ook binnen de schaduw op. De klauwproblemen en mastitis komen met dit benauwde weer snel om de hoek kijken. Dan hebben we het nog niet eens over het verliezen van de liters. Laatst kalfde er bij ons een koe. Het was 27 graden, ze vrat te kort en we gaven haar zoveel mogelijk water. Toch was haar nageboorte er de volgende ochtend niet af.

Ik heb meteen een flesje Engemycine gehaald. 'Verstandig', zei de veearts en ik kreeg het zonder twijfel mee. De koe is er goed doorheen gekomen, gelukkig. Maar het blijft bij elk dier opletten met dit weer.

Laatst regenende het. Nou, toen zagen wij thuis iets wat onze koeien echt nooit doen. Meestal willen ze meteen naar binnen met drie druppels. Maar die woensdagochtend regende het en de koeien gingen rennend en springend naar buiten en deden letterlijk de regendans. Na een half uur lagen ze allemaal af te koelen op het natte gras.

Gelukkig blijft het bij ons in de Wieringermeer altijd wel wat waaien. Maar als ik heel eerlijk ben, mag het zo na de zomervakantie wel 10 graden afkoelen. Straks gaat het zoveel regenen dat we in november weer met een pak gras zitten. Het weer hebben we niet in de hand, gelukkig maar. Als we daar ook nog over zouden moeten discussiëren, wordt het in de Tweede Kamer helemaal een zooitje. Dan komen er nog meer crisissen bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer