'Met boerderijwinkel laten we zien wat we doen'

Op Hemelvaartsdag openden wij onze boerderijwinkel Boeren (be)leven. We hadden reclame voor de opening gemaakt op sociale media als Facebook en Instagram. Maar we hadden geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Met het regelen van een luchtkussen en een ijskraam hoopten we dat het gezellig druk werd.

%27Met+boerderijwinkel+laten+we+zien+wat+we+doen%27
© Ruud Ploeg

Dat was het zeker. Met behulp van iemand van onze kaasmakerij (Cono) en een vriendin van mijn moeder hebben we een gezellige dag gehad met ruim 330 bezoekers. De dagen ervoor waren we druk met alles klaarzetten en schoonmaken. Dan is het zo leuk als er veel mensen komen kijken.

Tijdens mijn opleiding Dier- en Veehouderij aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden had ik een neventak voor ons bedrijf doorgerekend. Ik koos voor een boerderijcamping. Vooral omdat ik de kloof tussen boer en burger wil verkleinen. Een boerderijcamping is nooit echt van de grond gekomen, maar nu hebben we wel een boerderijwinkel op het erf die door mijn moeder wordt gerund. Dat is misschien wel net zo leuk.

Mensen keken en kochten in de winkel en maakten een rondje over de boerderij. Ze proefden onze melk, kaas, eieren en vlees. Maar ook groentes van onze akkerbouwburen en zelfgemaakte chocola van een meisje uit het dorp.

Het viel me op dat als je de mensen het gewoon uitlegt, ze het allemaal begrijpen en snappen

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Natuurlijk kregen we ook vragen van de bezoekers: 'Is dat witte kalfje een albino?' of 'Wat heeft die kleine koe (een pink) met haar poot?'.

'Mogen we echt zo de stal in de lopen?' vroegen mensen ons. En: 'Zijn er nog lammetjes ook?' (Nou mevrouw, die zijn al zo groot gegroeid, dat zijn deze, maar het lijken al bijna schapen haha).

Het viel me op dat als je de mensen het gewoon uitlegt, ze het allemaal begrijpen en snappen. En ze vinden het hartstikke leuk.
Een camping is wel heel iets anders dan een winkel, maar volgens mij bereiken we zo precies hetzelfde. Laten zien en uitleggen waarom we iets doen, de kloof tussen boer en burger verkleinen.

En mensen vinden dat leuk, tenminste dat denk ik, want wij hebben op één dag ruim 330 blije gezichten gezien.

Ik zie ook voordelen ten opzichte van een boerderijcamping. Met een winkeltje heb je ook nog eens minder schoonmaakwerk dan met een camping en sluiten we 's middags om 17 uur de deuren. Mensen zijn de volgende dag om 10 uur weer welkom. Natuurlijk hopen we dat al deze mensen terug blijven komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  12° / 4°
  85 %
Meer weer