Rusland zorgt voor wachtrij graanschepen in Zwarte Zee

De regering van Oekraïne beschuldigt Rusland van het veroorzaken van een verkeersopstopping aan graanschepen in de Zwarte Zee om de diplomatieke druk op het graanakkoord op te voeren.

Rusland+zorgt+voor+wachtrij+graanschepen+in+Zwarte+Zee
© Twan Wiermans

Volgens Kiev vertragen Russische autoriteiten de inspecties van schepen van en naar Odessa opzettelijk. Daardoor is een wachtrij ontstaan van zo'n 165 graanvrachten in de buurt van de Bosporus. Dit meldt het Brussels nieuwsmedium Politico op basis van een verklaring van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bestaande overeenkomst over de graancorridor in de Zwarte Zee tussen Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties moet in de tweede week van november worden verlengd. Kiev verdenkt Moskou ervan dat ze politieke druk uitoefent op de deal. De Russen hebben eerder al te kennen gegeven dat ze niet tevreden zijn met de uitvoering van het akkoord en ook vrezen ze dat het ten koste gaat van hun eigen graanexport.


De export van granen en andere voedingsproducten vanuit Oekraïne is na het afsluiten van het graanakkoord sinds afgelopen zomer gestaag toegenomen. Begin oktober werden gemiddeld per dag zo'n 11 inkomende en uitgaande schepen geïnspecteerd. Maar door de huidige vertraging van de inspecties komt het voor dat sommige schepen meer dan twintig dagen moeten wachten op toegang tot de havens aan de Zwarte Zee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer