Weerstand tegen versoepeling landbouwexport Oekraïne

Oekraïne wil dat de Europese Unie de tijdelijk versoepelde exportregeling verlengt. In Frankrijk en Polen klinkt vanuit de agrarische sector weerstand tegen deze steunmaatregel.

Weerstand+tegen+versoepeling+landbouwexport+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

Als steunmaatregel heeft de EU dit jaar de importheffingen op veel landbouwproducten opgeschort, maar dat loopt binnenkort af. Oekraïne pleit voor een langjarige verlenging ervan. Volgens de Oekraïense viceparlementsvoorzitter Oleksandr Kornienko hebben boeren in zijn land zwaar te lijden onder de oorlog met Rusland.


Met de EU-steun wordt onder meer Oekraïens graan over de weg en via het spoor naar buitenlandse afzetmarkten vervoerd. Poolse graanboeren klagen echter dat veel van dat graan tegen dumpprijzen op de Poolse markt belandt. In Frankrijk maken pluimveehouders bezwaar tegen de gestegen import van pluimveevlees uit Oekraïne. Het gaat daarbij om een toename van 181 procent in het tweede kwartaal van 2022.

De Europese steunmaatregel komt bovendien niet ten goede aan individuele Oekraïense boeren, maar aan de grote pluimveeverwerker MHP, stellen de Fransen. De concurrentie van de Oekraïense import komt voor de Franse pluimveesector bovenop de heersende omvangrijke vogelgriep, hoge graanprijzen en torenhoge energieprijzen. Oekraïens kipfilet wordt in Frankrijk verkocht voor bijna de helft van de prijs van Franse kipfilet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer