Poetin dreigt met beperking Oekraïense graanexport

De Russische president Vladimir Poetin beschuldigt de EU-landen ervan dat ze het graan uit Oekraïne dat wordt aangevoerd via de Zwarte Zee vooral voor zichzelf willen houden.

Poetin+dreigt+met+beperking+Oekra%C3%AFense+graanexport
© Burt Sytsma

Hij roept daarom op om de export van graan vanuit Oekraïne alweer te beperken. Tijdens een plenaire vergadering van het Oostelijke Economische Forum in Vladivostok stelde Poetin eerder deze week dat hij de kwestie gaat aankaarten bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die bemiddelde eerder tussen de Verenigde Naties en Rusland om de graancorridor via de Zwarte Zee mogelijk te maken.

Volgens het Brusselse nieuwsmedium Politico suggereert Poetin dat wellicht het aantal bestemmingen voor de graanexport beperkt moet worden. Dat wil hij nu bespreken met Erdogan. De Russische president wijst erop dat de overeenkomst over de graanleveringen als doel heeft te voorkomen dat miljoenen mensen over de hele wereld honger lijden door de stijgende voedselprijzen.


'Nu stroomt echter bijna al het graan uit Oekraïne naar de Europese Unie en niet naar de armste landen', stelt Poetin. Volgens hem zijn van de 87 vrachten die inmiddels vanuit de havens aan de Zwarte Zee zijn afgeleverd, slechts twee naar ontwikkelingslanden toegestuurd. De Verenigde Naties spreken dit tegen en melden dat minstens twintig schepen landen als Egypte, Djibouti, Jemen en Soedan als eindbestemming hadden.

Eerder nog meldde het Oekraïense ministerie van Landbouw dat de export van graan vanuit Oekraïne met een behoorlijk herstel bezig is. In augustus exporteerde het land voor 4,5 miljoen ton aan granen, peulvruchten en oliezaden. Dat was een stijging van 66 procent ten opzichte van juli.

De berichten dat er weer wat haperingen kunnen worden verwacht voor de levering van granen vanuit Oekraïne zorgt op de internationale graanmarkten voor een opleving van de noteringen. Bij de Matif in Parijs stegen de tarwenoteringen vandaag met enkele procenten tot 326 euro per ton voor levering volgende maand.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer