'Goede cijfers'

Nergens kan ik ze vinden: actuele uitspoelingscijfers van nutriënten naar het oppervlaktewater. In 2019 houdt het op. Bijzonder. Vooral nu er half februari een addendum moet liggen voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

%27Goede+cijfers%27
© Han Reindsen

Het gaat vooral om aanscherpingen gericht op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Nu meende ik dat we daar de laatste decennia flinke stappen mee hebben gemaakt. Maar de Kamerbrief van de ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal van 20 januari begint met: 'De afgelopen jaren hebben we in Nederland te maken met een verslechtering van de waterkwaliteit.' Die cijfers zijn inderdaad niet zo gunstig: na 2017 stijgt de nitraatconcentratie in oppervlaktewater.

De cijfers geven het beeld van een kentering in de trend van dalende nitraatconcentraties van de laatste twintig jaar. Maar het is de vraag of dat klopt. Deze stijging is een direct gevolg van de droge zomers. Door lagere opbrengsten werd minder stikstof via de gewassen afgevoerd. Verder was er minder denitrificatie en tot slot was de hoeveelheid water waarmee het in de bodem achtergebleven nitraat uitspoelt kleiner. Aldus het RIVM.

Belgische cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat daar de nitraatconcentraties weer dalen na de piek in 2019. Nog niet tot het niveau van voor 2017, maar toch. Nederlandse cijfers hierover zijn niet te vinden. Ze zijn er vast. Het RIVM heeft immers een actueel landelijk meetnet. Als ze maar worden gebruikt en we niet met oude cijfers om de oren worden geslagen.

De cijfers zijn niet zo gunstig: na 2017 stijgt de nitraatconcentratie in oppervlaktewater

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Enige coulance vanuit Brussel komt er niet. Het is dus zaak met goede argumenten en goede cijfers te komen. Daarbij moet de sector vanuit de haarvaten meedenken. De vele netwerken in besturen, lokale politiek, ledenraden en noem maar op. Daar zit een bak aan kennis en contacten met waardevolle lijntjes naar de politiek. Het hoeft allemaal niet direct naar de minister. Het kan ook bij medewerkers, collega's en partijgenoten, zodat de kring om beleidsmakers verrijkt met informatie uit de praktijk.

Dat er inzicht komt dat bepaalde maatregelen niet werken en weinig effect hebben, ook al lijkt dat vanuit Den Haag soms anders. Dat er soms alternatieven zijn. Dus, heeft u cijfers, goede argumenten en connecties? Deel ze, benut ze. Ik denk dat dan geldt: 1+1=3. Over goede cijfers gesproken…

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer