'De koers van 2022'

Het jaar loopt alweer ten einde en saai was het niet. Landbouw is nog steeds een hot item. Tegelijk zijn de meeste boeren het al lang zat om in het middelpunt te staan. Maar wat is de beste respons? Veel collega's stappen in december op de trekker richting Brussel. Ik vraag me sterk af wat je daarmee wilt bereiken.

%27De+koers+van+2022%27
© Han Reindsen

Bovendien houd ik er niet van om vooral nee te roepen, je poot stijf te houden en je scherp af te zetten tegen collega's die een andere visie hebben. Maar ik ben vast te soft en een slechte onderhandelaar. En eerlijk is eerlijk, de protesten hebben een aantal zaken goed op scherp gesteld.

Toch, het schip is niet te keren, alleen bij te sturen. Dat boeren, belangenorganisaties en bedrijven zich daarom verenigen en samenwerken aan oplossingen, vind ik nu veel sterker. Zoals de brede coalitie vanuit de verschillende disciplines die samenwerkt aan een sectoralternatief voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Deze inzet moet worden beloond.

Maar ongeacht het resultaat straalt het positiviteit en eensgezindheid uit. Van daaruit kun je samen bouwen en als het moet ook samen met de vuist op tafel slaan. Wat dat betreft zijn we allemaal ambassadeurs. Hoewel op televisie en de sociale media vaak de negativiteit richting, en soms ook vanuit, de agrarische sector lijkt te overheersen, zijn er massa's mensen die er neutraler in staan.

Zelfs mensen die kritisch tegenover de huidige landbouwpraktijk staan, willen hun mening nog weleens nuanceren

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Wanneer je uitlegt waar de agrarische sector mee bezig is, is er vaak bewondering voor de bedrijfsvoering, de mate van innovatie en bewustzijn van onze omgeving. Het is een prachtige sector. Zelfs mensen die kritisch tegenover de huidige landbouwpraktijk staan, willen hun mening nog weleens nuanceren. Dat vind ik winst.

Als je dan nagaat met hoeveel landbouwambassadeurs we rondlopen, dan hoeft het allemaal niet groots of viral te gaan op internet. Als je aan je directe omgeving uitlegt waarom je doet wat je doet en dat stukje passie zonder opsmuk overbrengt, daar kan geen campagne tegenop.

Wat het oplevert? In ieder geval een stukje wederzijds begrip, een goed gevoel en een dialoog. Daarmee kunnen we stappen zetten. Misschien is het de naderende kerst of de oneindige stroom aan discussies over letterlijk alles in Nederland, maar ik hoop dat we samen wat meer deze koers gaan varen in 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer