'De natuur aan het stuur'

Met veel zorg stelden we de uienzaaier af om op de juiste diepte op de vaste grond zonder dubbele zaadjes en zonder missers te zaaien. De rotorkopeg precies zus, de egalisatieplaat precies zo. Tevreden waren we bezig. Volgende week zou er een buitje vallen. Perfect. Maar dat veranderde. Na twee dagen viel er sneeuw en de week erna veel regen, gevolgd door een harde, schrale oostenwind.

%27De+natuur+aan+het+stuur%27
© Han Reindsen

De ontstane korst deed veel uienplanten de das om. Bij telers waar we na de regen zaaiden, dachten we beter af te zijn. Maar tegen de tijd dat we daar zaaiden, viel het niet mee om al het zaad in het vocht te leggen dankzij diezelfde harde oostenwind. Verwachte buitjes bleven uit. Ook daar is het weer spannend.

Veel telers hier in de buurt zijn in de weer geweest met korstenbrekers, wiedeggen of water. Maar het effect valt in het niet bij een paar keer 5 of 10 millimeter regen. De natuur is krachtig.

We poten de laatste aardappelen en het heeft nog steeds niet geregend. Al frezend op de laatste avond bij een ondergaande zon, omringd door kieviten, scholeksters en zeemeeuwen, hazen en reeën en hopend op de nodige regen, besef ik hoe afhankelijk we zijn van de natuur. Hoe wij ook alles denken te kunnen sturen met de juiste machines en instellingen, de geschikte rassen en gewassen, goede timing van het werk.

Bij telers waar we na de regen zaaiden, dachten we beter af te zijn

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Met gerichte chemie of bewust zonder. Op lagedrukbanden en met passende bemesting. Als we niet op z'n tijd ons natje en droogje van de natuur krijgen, wordt het niets. Natuurlijk zijn vakmanschap en inzet van de teler daarbij onmisbaar. Maar die vallen in het niet bij het effect van zes weken regen of zes weken droogte.

Vakman of vakvrouw of niet, uiteindelijk kan niemand in de toekomst kijken. Want met die droge grond bij het aardappelpoten en een weerbericht zonder regen moet je dan extra diep poten? Vorig jaar startte het aardappelpoten ook droog genoeg, maar begin mei stonden we met de schep in het land water te laten lopen. Krijgen we dat weer of wordt het een droge zomer? Zeg het maar.

We moeten allemaal ons best doen, maar we hebben ook allemaal een beetje hulp nodig. De een noemt het geluk, de ander noemt het een zegen. Ik hoop dat u van beide het nodige mag ontvangen komend groeiseizoen. En een mooi buitje op z'n tijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

'The Green Dilemma'
'The Green Dilemma' 30-03-2022
'Goede cijfers'
'Goede cijfers' 31-01-2022
'De koers van 2022'
'De koers van 2022' 30-11-2021
'Schone schijt'
'Schone schijt' 30-08-2021
Heel graag
Heel graag 12-05-2021

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer