'Het juiste perspectief'

Het perspectief van de landbouwsector. Het is maar net vanuit welk perspectief je dat bekijkt. Over een ding zijn veel partijen het eens: boeren moeten voldoende perspectief hebben. Correctie, de straks overgebleven boeren moeten voldoende perspectief hebben. Waarbij 'voldoende' hopelijk niet staat voor 'met de hakken over de sloot'. En kennelijk valt het niet mee om dit perspectief te schetsen.

%27Het+juiste+perspectief%27
© Han Reindsen

De eerste 49 kantjes van de minister van Landbouw hierover werden door de Tweede Kamer naar de prullenbak verwezen. Een nieuw perspectief komt er pas in november. Dat klinkt bijzonder. Zolang het perspectief voor de sector niet is opgetekend, zijn we dus tijdelijk even zonder perspectief.

Gelukkig denkt inmiddels half Nederland mee over het boerenperspectief. Daarbij komen de mooiste suggesties voorbij, met vaak een hoofdrol voor neventakken zoals natuur, recreatie of houtbouw. Dat kan een perspectief bieden voor veel mensen, maar niet voor boeren. Want een boer is geen campinghouder, geen knotwilgensnoeier, geen toergids.

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove
Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove © Han Reindsen

Prima banen, waar je voldoening en inkomen uit kunt halen. Maar boeren willen een boterham verdienen met hun vakmanschap en hun product. Een product dat helpt de wereld te voeden. Waarbij, vanuit het perspectief van de natuur, zeker stappen zijn te zetten in een vriendelijkere productie.

Het perspectief van de consument lijkt vaak niet verder te reiken dan het eigen bord

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Daarbij lijkt het perspectief van de consument, als het gaat om voedsel, vaak niet verder te reiken dan het eigen bord. Nu.nl en de NOS legden aan de hand van de slogan 'No farmers, no food' op hun sites uit dat het afbouwen van de landbouwproductie geen effect heeft op de Nederlandse voedselzekerheid, hooguit op de prijs.

De afbouw zou vooral ten koste gaan van export. Bovendien, zo schrijven de redacties van zowel Nu.nl als NOS, zijn we voor voedsel toch al voor een groot deel afhankelijk van import. Dat het daar ook door boeren is geproduceerd, laten we voor het gemak maar buiten beschouwing.

Tegelijk verscheen de Agricultural Outlook 2022-2031 van de FAO en de Oeso. Een van de conclusies? Om honger uit te bannen en te voldoen aan het klimaatakkoord, moet onder meer de wereldwijde opbrengst van akkerbouwgewassen de komende tien jaar met 24 procent stijgen. Veel meer dan de geprognotiseerde 10 procent. En bijna het dubbele van de 13 procent van de afgelopen tien jaar. Je zou toch zeggen dat dát voldoende perspectief moet bieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer