Kunstmestfabrikant Yara profiteert van hoge prijzen

De Noorse kunstmestfabrikant Yara heeft in het derde kwartaal van 2022 volop geprofiteerd van de hoge prijzen voor kunstmest en ammoniak. Doordat het bedrijf daar meer geld voor ontving dan in andere jaren, wist het de winst op te voeren terwijl veel fabrieken minder hard draaien.

Kunstmestfabrikant+Yara+profiteert+van+hoge+prijzen
© Dirk Hol

Yara draaide de productie in veel Europese fabrieken omlaag. Het bedrijf voerde als reden daarvoor de hoge energieprijzen aan. Die maakten een hoge productie niet meer interessant. Dat gebeurde onder meer in de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil.

Doordat Yara wereldwijd fabrieken heeft, probeert de fabrikant wereldwijde klanten te blijven bedienen, geeft Yara aan. 'Maar we kunnen niet produceren op plekken waar we verlies maken.' De productieverlagingen betekenen op jaarbasis 1,7 miljoen ton minder ammoniak en 0,9 miljoen ton minder kunstmest.

De omzet van Yara bedroeg in het derde kwartaal 6,2 miljard dollar, omgerekend ongeveer 6,4 miljard euro. Een jaar eerder verkocht de kunstmestfabrikant nog voor 4,5 miljard dollar aan producten. De bedrijfswinst kwam uit op 1 miljard dollar, tegen 765 miljoen dollar een jaar eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer