'Boeren kunnen positieve impact maken op veenweidegebied'

In de Nederlandse veenweidegebieden daalt de bodem, waardoor CO2 vrijkomt. Aad Straathof, themahouder Veenweiden West-Nederland, heeft een boerencamping en vleeskoeien in het Zuid-Hollandse Leimuiden, midden in het veenweidegebied. Volgens hem kunnen boeren een positieve impact maken.

'Vanuit de sector kunnen we innoveren, zodat de bodem niet uitdroogt. Er zijn metingen gaande die bewijzen dat je dan minder CO2 uitstoot.' Toch is het lastig om hiermee aan de slag te gaan, omdat er veel onzekerheid is binnen de sector.

'In 2019 is het dossier vertroebeld met stikstof. Je bent ondernemer en werkt aan goede dingen en dan opeens komt het bericht dat je misschien niet door kunt met je bedrijf. Waarom zou je je dan hard inzetten voor bodemdaling? Tussen nu en 2026 willen we ontdekken wat de beste methode is om de veenbodem te sparen en het milieu te dienen. Daar hebben we proefboeren voor nodig. Maar als die niet te vinden zijn, hebben we straks in 2026 niet genoeg ervaring en moet ik vanuit mijn functie zeggen dat we de doelen misschien niet halen. Terwijl we nu juist aan de bak moeten', licht de themahouder toe.

Boeren hebben veel land en kunnen dus veel impact hebben. Volgens Straathof moeten ze dan ook innovatieruimte krijgen om te laten zien waar ze goed in zijn. 'Boeren moeten gewaardeerd worden om wat ze kunnen. Als het lukt om te innoveren, kunnen we die stikstofreductie halen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer