Britse supermarkt levert CO2-neutrale eieren

De Britse supermarktketen Morrisons gaat CO2-neutrale eieren leveren. De retailer heeft als doel om in 2030 rechtstreeks te worden bevoorraad door boeren die emissieloos produceren en ziet dit als een eerste stap.

Britse+supermarkt+levert+CO2%2Dneutrale+eieren
© ANP

De eieren liggen vooralsnog in het schap bij vijftig winkels in het graafschap Yorkshire, in een verpakking van zes voor 1,50 Britse pond. Aan de introductie is een proefperiode van 10 maanden voorafgegaan. De Universiteit van Cambridge heeft de CO2-neutrale status van Morrisons nieuwe Planet Friendly Eggs bevestigd. Hiervoor zijn alle koolstofemissies in kaart gebracht en op welke manier deze worden gecompenseerd.

Op de boerderij waar de eieren vandaan komen worden de leghennen gevoerd met een sojavrij dieet. Normaal is soja goed voor 10 tot 20 procent van het normale dieet van een kip. Op het leghennenbedrijf in Yorkshire krijgen ze insecten gevoerd.


'Miniboerderijcontainer'

De insecten worden op hun beurt gevoed met reststromen uit bakkerijen, fruit- en groentelocaties van Morrisons. De insecten worden gekweekt in een 'miniboerderijcontainer' die op het leghennenbedrijf staat. Iedere container levert voer voor 32.000 vrije-uitloophennen, waarvoor 3 ton reststromen per week nodig zijn.

Het rantsoen wordt aangevuld met lokaal geteelde granen 'om voerkilometers te verminderen'. Morrisons wil met deze stap ontbossing tegengaan en de koolstofemissies beperken. Het leghennenbedrijf heeft verder een grote windturbine, voor 50 kilowattuur aan zonnepanelen en werkt met een 'koolstofprogramma'. Het bedrijf heeft extra bomen op het land gepland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer