Taxatie wolvenschade deugt niet, oordeelt Raad van State

De Richtlijn taxatie en prijzen bij wolvenschade in de schapenhouderij deugt niet. Dat heeft de Raad van State geoordeeld in een zaak die speelt rond een wolvenaanval in het Drentse Tiendenveen.

Taxatie+wolvenschade+deugt+niet%2C+oordeelt+Raad+van+State
© Vidiphoto

'In de richtlijn ontbreekt een motivering voor de gemaakte keuze om voor een aantal vormen van schade geen schadevergoeding toe te kennen', constateert de Raad van State woensdag. De verwijzing van provincie Drenthe naar de Wet natuurbescherming die ook geen volledige schadevergoeding maar slechts een tegemoetkoming geeft, vindt de Raad van State een te zwak argument.

Alle Nederlandse provincies volgen de richtlijn die nu moet worden aangepast om nieuwe geschillen daarover te voorkomen. Naast een betere motivering om bepaalde schades uit te sluiten, moeten de provincies de regels aanpassen die de schadevergoeding bepalen bij een spontane abortus als gevolg van een wolvenaanval. De richtlijn geeft daarvoor onder bepaalde voorwaarden een vergoeding. De Raad van State toont daar ook twijfels over.


De kwestie kwam op tafel bij de Raad van State door een hoger beroep van schapenhouder Jantinus de Groote uit Tiendeveen. Daar werden in 2018 vier drachtige ooien gedood door een wolf. Provincie Drenthe betaalde daarvoor een schadevergoeding. De Groote vindt de extra toeslag van 40 euro voor een gedood drachtig schaap te laag. De Raad van State oordeelt dat de toeslag op een redelijke en degelijke manier is vastgesteld.


Langjarige administratie

Een ander bezwaar van de schapenhouder over het niet vergoeden van schade door abortus bij vijf andere ooien is ook door de Raad van State verworpen. De richtlijn regelt een vergoeding voor abortusschade als binnen twee weken wordt aangetoond dat die schade het gevolg is van de aanval van een wolf. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van dekblokken en een langjarige administratie van verwerpingen.

Volgens de Raad van State is De Groote er niet in geslaagd om een aannemelijk bewijs te leveren dat de abortus bij de vijf ooien door de wolvenaanval is veroorzaakt. De richtlijn vergoedt alleen directe schade en geen vervolgschade of bijkomende schade. De Groote voerde aan dat hij negen uur bezig is geweest met het afhandelen van de schade. Hij vindt dat die schade ook moet worden vergoed.

'Het is toch lastig om dit niet als schade te zien', opperde de raadsvoorzitter als reactie op het standpunt van de provincie tijdens een eerdere rechtszitting. Hij heeft nu beslist dat de provincie daarom met een beter gemotiveerd verhaal moet komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer