'Nieuw-Zeelandse boeren wacht 15 procent krimp'

Nieuw-Zeeland heeft als doel om per 2050 koolstofneutraal te zijn. In 2020 was de totale uitstoot in Nieuw-Zeeland 78,8 miljoen ton CO2-equivalent, waarvan 50 procent afkomstig was uit de landbouw. De andere helft kwam vooral uit transport en energieopwekking.

%27Nieuw%2DZeelandse+boeren+wacht+15+procent+krimp%27
© Eigen Foto

Tussen 1990 en 2020 steeg de totale uitstoot met 13,6 miljoen ton CO2-equivalent, voornamelijk door de toename van het aantal melkkoeien van 2,7 miljoen naar 4,8 miljoen. Maar sindsdien is de trend negatief. Elk jaar krimpt het aantal melkkoeien met 1 tot 2 procent. Desalniettemin wordt er nadrukkelijk naar de melkveehouderij gewezen. Die sector heeft een probleem en de vraag is: wat doen we eraan?

Er wordt gesproken over een reductie van de melkveestapel met 15 procent. Er zijn nu 720.000 melkkoeien plus 180.000 stuks jongvee. Nog niet duidelijk is om welk percentage het precies gaat en ook de termijn staat nog niet vast, maar het gaat naar alle waarschijnlijkheid wel de komende drie tot vijf jaar gebeuren.

Als de Nieuw-Zeelandse melkveehouder de productiedaling die dat tot gevolg heeft niet probeert op te vangen door de koeien die overblijven meer te laten produceren, dan gaat de melkproductie in Nieuw-Zeeland zeker achteruit met ongeveer hetzelfde percentage. Dat heeft weer grote gevolgen voor de nationale economie.

De fondsen strijken intussen wel de koolstofkredieten op, maar het platteland raakt ontvolkt omdat er niets gebeurt op die plantages

Helwi Tacoma, melkveehouder en consultant in Dunsandel, Nieuw-Zeeland

Zuivel is traditioneel verantwoordelijk voor 3 procent van het bruto nationaal product en voor 20 procent van het totale inkomen uit export. Dat is 10 miljard euro per jaar. Toerisme was altijd de tweede inkomstenbron met 9,3 miljard euro, maar daar is weinig meer van over sinds corona.

Zuivelproducent Fonterra experimenteert met het zeewier Asparagopsis. In het laboratorium wordt door het bromoform uit het zeewier 80 tot 98 procent reductie van methaan gehaald. Of dit ook in de praktijk kan worden behaald en hoe dat zeewier op grote schaal op een verantwoordelijke manier kan worden geoogst, moet nog blijken. Het lijkt het erop dat bromoform veilig is voor mens en dier. Bromoform wordt in de pens afgebroken en komt niet in de melk of het vlees.

Controversieel is het op grote schaal planten van bomen. Vooral buitenlandse fondsen kochten een groot areaal landbouwgrond – voornamelijk schapenbedrijven – en beplanten dat met de dennensoort Pinus radiata. Die bomen worden nooit gerooid. Ze blijven staan tot ze omvallen en weer verrotten.

Het uiteindelijke effect op de CO2-balans is dus precies nul. De fondsen strijken intussen wel de koolstofkredieten op, maar het platteland raakt ontvolkt omdat er niets gebeurt op die plantages.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer