Prijs landbouwgrond in Nieuw-Zeeland daalt

Helwi Tacoma (55) woont met vrouw Akky (56) en twee van hun drie kinderen in het Nieuw-Zeelandse Dunsandel. Tacoma heeft samen met anderen 165 hectare gras, zeshonderd koeien en een totale productie van 3.375.000 kilo melk. Ook is hij consultant.

Prijs+landbouwgrond+in+Nieuw%2DZeeland+daalt
© Age Posset

Onze prijzen voor landbouwgrond zijn aan het dalen. Op het eerste gezicht vreemd, want de prijzen voor melk – en tot voor zeer kort vlees – zijn hoog. Er is wel een trend naar lagere melkprijzen, door de corona-uitbraak in China. Vleesprijzen zijn daar nu al slachtoffer van. Maar op de langere termijn zijn de vooruitzichten goed.

Desondanks zijn de landprijzen zo'n 10 procent gezakt. Een jaar geleden betaalden we nog 55.000 tot 57.000 Nieuw-Zeelandse dollars per hectare voor een goede melkveeboerderij in Canterbury. Nu zit dat rond de 48.000 dollar.

Er zijn drie factoren die dit veroorzaken. De eerste is de aanhoudende stroom van milieu-eisen op het gebied van nutriënten, gassen en waterkwaliteit. Voor Nederland niks nieuws, maar hier is het een echte schok dat we niet meer helemaal baas op eigen bedrijf zijn.

Het enthousiasme van buitenlandse investeerders is flink geremd

Helwi Tacoma, melkveehouder in het Nieuw-Zeelandse Dunsandel

Het probleem is dat er geen eind lijkt te komen aan de stroom nieuwe eisen. Boeren die net een nieuwe waswaterinstallatie keurig volgens de regels hebben aangelegd, krijgen al snel te horen dat deze groter, beter of helemaal anders moet.

De tweede factor is dat de regering heeft bepaald dat overzeese investeerders niet meer zoals voorheen 100 procent eigenaar van Nieuw-Zeelandse landbouwbedrijven kunnen zijn. Ze kunnen nu hoogstens 25 procent van een bedrijf in eigendom hebben.

Dit heeft het enthousiasme van buitenlandse investeerders sterk geremd. Een minderheidsbelang in een Nieuw-Zeelands melkveebedrijf is niet aantrekkelijk voor grote investeerders. Er is sprake van dat de grens wordt verlegd naar 49 procent, maar ook dat zal de trend waarschijnlijk niet kunnen tegenhouden.

De belangrijkste factor is gebrek aan kapitaal. De vier grote Australische banken die hier het landschap bepalen, hebben in Australië zelf een gevoelige tik op de vingers gehad van de Australische Reserve Bank. Volgens de bank hebben ze te agressief geld uitgeleend aan met name melkveebedrijven in Australië.

De Nieuw-Zeelandse Reserve Bank heeft dat verhaal overgenomen en bepaald dat de banken een veel grotere kapitaalreserve moeten hebben als ze actief zijn in de landbouw. Gevolg is dat deze bank zich helemaal probeert terug te trekken uit de landbouwmarkt. En andere banken als WestPac, ANZ en ASB eisen nu dat behalve rente, ook de geleende som terug wordt betaald, meestal over twintig jaar. Dat zet veel druk op de cashflows. Alleen Rabobank zoekt nog actief nieuwe klanten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer