Minder uitstoot met grote koe en meer krachtvoer

De Nieuw-Zeelandse melkveehouderij moet in 2050 volgens het Klimaatakkoord van Parijs 30 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 2005. Dit komt bovenop de bestaande eisen rond stikstofverliezen. Instanties denken dat dit het best te bereiken is met minder koeien melken en een terugkeer naar enkel melk uit gras, waarbij de nationale melkproductie op hetzelfde niveau moet blijven.

Minder+uitstoot+met+grote+koe+en+meer+krachtvoer
© Langs de Melkweg

Ons adviesbureau Headlands/Intelact zet daar vraagtekens bij en heeft de cijfers bestudeerd.

Uitgangspunt was het gemiddelde bedrijf in de regio Waikato in 2018-2019 met 117 hectare grond, 344 melkkoeien, 1,56 miljoen liter melk met alleen gras en graskuil als voer. Dit bedrijf is met behulp van een aantal modellen doorgerekend op de verhouding melk-voerkosten, stikstofverliezen en broeikasgasproductie, voerspoor en methaanproductie en kosten en opbrengsten.

Daarbij hebben we een aantal scenario's doorgerekend zoals de officiële variant, dus het voeren van enkel gras en géén krachtvoer. Ook keken we naar dezelfde productie met minder, grotere en betere koeien en juist een hogere krachtvoergift. Daarbij leidde de officiële variant met enkel gras en geen krachtvoer tot 13 procent melkproductiedaling.

De officiële variant met enkel gras en geen krachtvoer leidde tot 13 procent melkproductiedaling

Helwi Tacoma, melkveehouder in het Nieuw-Zeelandse Dunsandel

Opvallend genoeg werd met minder dieren die groter zijn en kwalitatief beter, in combinatie met het voeren van krachtvoer dezelfde melkproductie behaald met een lagere uitstoot van broeikasgassen en stikstof. De financiële resultaten zijn daarbij zelfs 30 procent beter dan de uitgangssituatie. Bovendien kwam 8,5 procent van het land vrij voor andere doeleinden. Varianten met minder koeien en alleen gras scoorden iets minder goed in de uitstoot van broeikasgassen en stikstofverliezen, de financiële resultaten waren veel slechter dan mét krachtvoer.

Hoe kan dit? De grotere koeien in de krachtvoerscenario's vreten meer voer per koe, maar minder in totaal, vergeleken met Waikato 2018-2019. Dit komt omdat er met betere koeien en meer krachtvoer een hogere melkproductie wordt gerealiseerd, waardoor voor diezelfde melkproductie minder koeien nodig zijn.

Bovendien komt er bij de vertering van krachtvoer per kilo droge stof minder broeikasgas vrij, vergeleken met de vertering van gras. En de beter gevoerde krachtvoerkoe sluist een hoger percentage van haar voerenergie naar de melk. Al met al wordt zowel de koe als het hele systeem efficiënter door bijvoeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer