Tweede Kamer wil areaal grasland nauwgezet monitoren

De Tweede Kamer wil het areaal grasland veel scherper in de gaten houden dan het kabinet van plan is. Dit om te voorkomen dat door het verlies van de derogatie veel grasland wordt omgezet in bouwland.

Tweede+Kamer+wil+areaal+grasland+nauwgezet+monitoren
© Bert Hartman

Het CDA en D66 stelden voor om het areaal niet alleen op nationaal niveau bij te houden, maar ook om dit op regionaal en bedrijfsniveau te monitoren. Een motie hiertoe werd dinsdag in de Tweede Kamer door een meerderheid gesteund.

De Europese GLB-verordening maakt de nauwgezette monitoring mogelijk. Nederland was niet van plan om van deze mogelijk gebruik te maken en alleen nationaal het areaal bij te houden. De Tweede Kamer vraagt nu om dat toch gedetailleerder te doen. Een afname van het areaal grasland zal het behalen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn bemoeilijken, aldus de motie.


Een motie van ChristenUnie, CDA en VVD waarin wordt gevraagd om soepel om te gaan met boeren die al afspraken voor het seizoen 2023 hebben gemaakt, is ook aangenomen. Zij zien zich geconfronteerd met maatregelen uit het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en de bufferstroken uit de nieuwe derogatiebeschikking.


Offensief in Brussel

De Tweede Kamer wil bovendien op voorspraak van deze partijen en de SGP dat de regering in Brussel 'een offensief' start om een derogatie voor kunstmestvervangers te verkrijgen voor aanvang van het komende mestseizoen.

Door de verplichte bufferstroken langs slootkanten dreigen vergoedingen voor natuurbeheer in die zones te verdwijnen. Een brede groep partijen roept het kabinet op om met de provincies te komen met alternatieve langjarige financiering als er gewerkt gaat worden met bemestingsvrije zones rond slootkanten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer