Te vette ram is minder vruchtbaar

De spermakwaliteit van een ram wordt er niet beter op naarmate het dier vetter wordt. Hoe dikker het dier, des te warmer de testikels zijn ingepakt en daardoor daalt de vruchtbaarheid.

Te+vette+ram+is+minder+vruchtbaar
© Vidiphoto

Volgens dierenarts Reinard Everts van schapendokter.nl is het belangrijk om in het dekseizoen, maar ook in de periode daarvoor, rammen niet te vet te laten worden. Rammen met een hoge conditiescore (>4) zitten in de gevarenzone. 'Een deel van de vetopslag vindt namelijk plaats in de balzak. Hoe vetter het dier is, des te warmer de testikels ingepakt zijn', zegt Everts.

Zeker in combinatie met zeer warme zomerse dagen kunnen de testikels als het ware 'gaan koken' met een desastreus effect op de spermakwaliteit. De gevolgen hiervan kunnen ongeveer twee maanden aanhouden.

Bij rammen in een normalere conditie is die kans veel kleiner, omdat de temperatuur van de testikels daar veel beter gereguleerd kan worden. Voor een optimale vruchtbaarheid raadt Everts een goede mineralenvoorziening aan. 'Vergeet deze rammen dus niet bij de supplementatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer