Twee nieuwe cichoreirassen op lijst 2023

Er staan twee nieuwe cichoreirassen op de rassenlijst voor 2023, meldt cichoreiverwerker Sensus. Beide kwekers bieden een nieuw sulfonyl-urea-tolerant ras aan. Sensus roept telers op om de contractaanvraag voor 1 november in te dienen, als ze zeker willen zijn van hun rassenkeuze.

Twee+nieuwe+cichoreirassen+op+lijst+2023
© Haijo Dodde

Kweker Chicoline biedt in 2023 met Soupir voor het eerst een sulfonyl-urea (su)-tolerant ras aan. De genetica van dit ras is anders dan de tot nu toe beschikbare su-rassen. Daarnaast is Soupir ook een combiras, waarmee het ras in aanmerking komt voor late leveringen. Combirassen combineren een hoge inuline-opbrengst met een hoge inulinekwaliteit. De afbraak van de inulineketens is daardoor tegen het eind van de campagne lager.

Dunite is het derde su-tolerante ras van kweker Florimond Desprez. Het ras is volgens Sensus een goede opvolger van Rhodonite. Uit het rassenonderzoek blijkt dat Dunite beter scoort op vroegheid van grondbedekking, schieterresistentie en wortel- en inulineopbrengst.


Geprimed zaad

Alle zaden van Florimond Desprez worden geprimed. Grootste voordeel hiervan is een snellere en uniformere kieming in het veld, vooral bij een lagere temperatuur. Ook heeft geprimed zaad een kortere periode vocht nodig dan niet-geprimed zaad. Overigens betekent dat niet dat het zaaiadvies wijzigt, benadrukt Sensus.


Wanneer de temperatuur na het zaaien lager uitpakt dan verwacht, biedt priming ook meer zekerheid op een snelle kieming en hoge veldopkomst. Geprimed cichoreizaad kan volgens Sensus verder helpen naar het doel van 10 ton inuline per hectare, wat de verwerker als toekomststreven heeft vastgesteld. Verder biedt een uniformer gewas meer mogelijkheden in de na-opkomst onkruidbestrijding.

Om schade door bodeminsecten te voorkomen, is het mogelijk om zaaizaad met insecticide te bestellen. Dat kan mits het zaaizaad voor 1 november wordt besteld. Ook wanneer telers zeker willen zijn van de zaaizaadkeuze, is het raadzaam de contractaanvraag voor die datum in te dienen.


Wortelrot

Sensus trof dit jaar op cichoreivelden her en der wortelrot aan. Cichoreiwortels die rot worden, geven schade voor zowel teler als verwerker. Sensus startte vorig jaar een uitgebreide oorzaakanalyse naar wortelrot, wat onder meer leidde tot twee proefvelden dit seizoen waarin de verwerker diverse veronderstellingen toetste. Dit betreft ras-, water- en temperatuureffecten. Ook bemestingsniveaus zijn getoetst.


Sensus ziet nu de Erwinia-bacterie als veroorzaker. Het lijkt erop dat er vaker sprake is van dit probleem. De cichoreiverwerker verzamelt alle bevindingen uit de proefvelden en ervaringen vanuit de praktijk en belooft deze te delen ruim voor het volgende teeltseizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer