Nog genoeg te doen in uitdagende cichoreiteelt

De wereldwijde vraag naar inuline groeit. Cichoreiverwerker Sensus breidt daarom uit, maar daarvoor moet ook de inulineopbrengst per hectare omhoog. Daartegenover staat dat transportkosten hard drukken op het rendement en wortelrot voor flinke opbrengstderving kan zorgen.

Nog+genoeg+te+doen+in+uitdagende+cichoreiteelt
© Koos v.d. Spek

'Zolang de opbrengst niet hoog genoeg is, hebben we meer hectares nodig', stelt manager agro René Schunselaar van Sensus. 'We verwachten dat de wereldwijde inulinemarkt tot 2030 met 5 tot 10 procent per jaar groeit', zei hij onlangs in een webinar van de telersvereniging. Schunselaar riep telers op in te tekenen voor extra hectares cichorei. 'Hopelijk kunnen we op korte termijn ook meer inuline per hectare realiseren.'

De manager agro wees op het programma 'Op naar 10 ton inuline per hectare'. Dat begon in 2015 en de inulineopbrengst steeg in zeven jaar daarna met 1,2 procent per jaar. Deze campagne kwam de verwerker uit op 7,4 ton. Schunselaar verwacht dat de stijging doorzet. 'Maar we hebben geen invloed op het weer. Dat kan ons parten spelen.'


Transport flinke kostenpost

Verder benadrukte de manager agro dat het teeltrendement aandacht verdient. 'Dat ligt onder een vergrootglas.' Zo is transport een flinke kostenpost voor telers. Dat drukt hard op het rendement. 'Transportkosten zijn een belangrijk aandachtspunt voor de contractering van 2023 en verder', bevestigt Schunselaar. 'We willen continuïteit in de groeiende grondstofbehoefte en daarbij is voldoende teeltrendement een cruciale voorwaarde.'


Jan-Kees Boonman, onderzoeker cichoreiteelt bij IRS, gaf toelichting op het rassenonderzoek van 2021. Daarin zijn negentien standaard- en sulfonylurea (SU)-tolerante rassen onderzocht. 'De nieuwe rassen zijn een kleine verbetering', stelt Boonman. Dat zijn Oratorio, Ormandy en Heliotrope. 'Rhodonite is nieuw in de SU-tolerante rassen, een verbetering in die categorie. Daarin valt op dat de opbrengst 8 tot 10 procent lager is dan standaardrassen en dat ze minder scoren op schieterresistentie.'


Weloverwogen keuze

De IRS-medewerker onderstreept het belang van een weloverwogen keuze voor een ras. 'Wil je een hoge opbrengstpotentie, kies dan een standaardras. Met SU-tolerante rassen zijn meer opties met contactherbiciden, maar je laat opbrengstpotentieel liggen.'

Boonman vervolgt: 'Op gronden met een organischestofgehalte hoger dan 5 zijn deze middelen harder nodig omdat bodemherbiciden minder goed werken. In bodems waar bodemherbiciden beter functioneren en telers mogelijkheden hebben met mechanische onkruidbestrijding, kunnen ze prima uit de voeten met een standaardras.'


Voordelen zaadpriming

Verder besprak Boonman voordelen van zaadpriming. 'Geprimed zaad kiemt vlotter bij een lagere temperatuur en heeft minder lang vocht nodig. Het resultaat is een uniformer gewas', weet hij.
Het zaaiadvies is niet anders dan bij ongeprimed zaad. 'Zaai ondiep, op vaste en vochtige grond. Niet te vroeg; dat verhoogt het risico op schieters. Dieper zaaien is onverstandig, want de kiemenergie is niet meer dan bij ongeprimed zaad.'

Diverse cichoreitelers kenden afgelopen najaar problemen met wortelrot. Dat kan zorgen voor een lagere opbrengst, daling van inulinekwaliteit, meer tarra en een slechte bewaarbaarheid. 'Er is geen bestrijdingsmethode en de oorzaak is niet eenduidig', zegt Boonman. 'In rotte cichorei vonden we geen schadelijke schimmels en bacteriën.'


Oorzaakanalyse

Sensus en IRS startten een oorzaakanalyse. Onderdeel daarvan is toetsen van veronderstellingen onder belanghebbenden. Volgens respondenten zijn bevorderende factoren voor wortelrot een slechte bodemstructuur, onregelmatige groei en bovenmatige stikstofbemesting. Een aantal factoren is al uitgesloten. In 2022 worden de veronderstellingen onderzocht. Daarbij worden diverse rassen en bemestingsniveaus beproefd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer