Sensus: 7,4 ton inulineopbrengst in cichoreicampagne

De dertigste cichoreicampagne is op 19 januari afgerond met een inulineopbrengst van 7,4 ton per hectare. Dat meldt cichoreiverwerker Sensus in een webinar van de telersvereniging Inulinecichorei.

Sensus%3A+7%2C4+ton+inulineopbrengst+in+cichoreicampagne
© Koos van der Spek

De opbrengst is een flinke verbetering ten opzichte van de 6,4 ton per hectare in 2020. Het inulinegetal is met een gemiddelde van 16,5 op hetzelfde niveau als in 2020. De gemiddelde wortelopbrengst noteert 45 ton per hectare, ruim 6 ton meer dan in 2020. Het tarrapercentage is met 13 procent iets hoger.

Sensus is over het algemeen tevreden, maar vindt het inulinegehalte aan de magere kant. Volgens manager agro René Schunselaar heeft dat te maken met de sombere zomer met veel neerslag. Ook het natte najaar vanaf begin oktober heeft voorkomen dat het gehalte door kon stijgen. In eerdere berichtgeving gaf de Sensus-medewerker al aan dat de groei afgelopen seizoen vertraging heeft opgelopen door het koude voorjaar.


Belangrijke groeimaanden

Schunselaar meldde dat augustus en september belangrijke groeimaanden zijn voor cichorei, maar dat ook toen de groei stagneerde door het donkere weer en de gematigde temperatuur. De wortelopbrengst van 50 ton per hectare in de laatste periode van de campagne stemt Sensus tevreden.


Verder lichtte hij in de online bijeenkomst het strategisch programma 'Op naar 10 ton inuline per hectare' toe. Dat begon in 2015 en de inulineopbrengst steeg in zeven jaar daarna met 1,2 procent per jaar. 'Het gaat niet hard, maar hopelijk kunnen we in 2022 een sprongetje maken.'

Volgens de manager agro hebben de sulfonyl-urea tolerante rassen daar ook invloed op. 'Daardoor hebben we een paar stappen terug moeten doen qua opbrengst. Ondanks dat is het perspectief goed.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer