Nieuwe Friese melkpoederfabriek Ausnutria gasloos

Ausnutria bouwt in het Friese Heerenveen een nieuwe fabriek, waarmee gasloos geitenmelkpoeder voor baby- en kindervoeding kan worden geproduceerd. Deze fabriek wordt eind 2023 in gebruik genomen en draait dan tevens zonder koolstofdioxide (CO2)- en stikstofuitstoot.

Nieuwe+Friese+melkpoederfabriek+Ausnutria+gasloos
© Nieuwe Oogst

Een belangrijke stap wordt maandag 17 oktober in het bouwproces gezet. Dan wordt een groot deel van de nieuwe droogtoren in het ruim 40 meter hoge gebouw gehesen. Terwijl in een traditionele melkpoederfabriek vaak gebruik wordt gemaakt van stoomketels en/of gasgestookte heaters, is deze fabriek straks volledig gasloos.

'Een volledig gasloze melkpoederfabriek is in Nederland een unicum, ik vermoed zelfs wereldwijd', geeft projectleider Jelte Smits van Ausnutria aan. 'De technieken die we gebruiken zijn niet nieuw, maar de schaal waarop we ze toepassen en integreren, is nog niet eerder vertoond.'

Volgens Smits bedraagt de energiebesparing in vergelijking met een traditionele droogtoren ongeveer 40 procent. Voor het vervoer van deze droogtoren vanaf bouwer Kuipers in het Friese Woudsend gaan de tussenliggende snelwegen, de A7 en A32, dit weekend 's nachts deels dicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer