Friesland stelt stikstofbank in voor PAS-melders

Provincie Fryslân stelt een stikstofbank in om PAS-melders te kunnen legaliseren. Daarmee hoopt ze dat proces te kunnen versnellen. De provincie verwacht een deel van de stikstofruimte uit de gebiedsontwikkeling in de doelgebonden depositiebank op te nemen om de PAS-melders te helpen.

Friesland+stelt+stikstofbank+in+voor+PAS%2Dmelders
© Burt

Zo komt de stikstofruimte van een melkveehouderij en varkenshouderij bij Natura 2000-gebied De Bakkeveense Duinen die de provincie kocht in de stikstofbank. PAS-melders zijn bedrijven die tijdens Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid van bijvoorbeeld een uitbreiding.

Zij hoefden geen vergunning aan te vragen, een melding volstond. Dat kon vanaf 2015. In 2019 zette de Raad van State een streep door de PAS. Hierdoor gold voor PAS-melders in één keer weer de vergunningplicht, zonder dat daar stikstofruimte voor beschikbaar was.

Zo'n 225 PAS-melders hebben zich bij provincie Fryslân gemeld voor legalisatie. Dat aantal wordt mogelijk nog groter. Bedrijven kunnen zich nog tot eind dit jaar aanmelden. Meerdere provincies hebben inmiddels een eigen doelenbank voor stikstof ingesteld. Dat gebeurde in juli in Flevoland. Provincie Overijssel wil PAS-melders met een eigen regeling legaliseren en ook een doelenbank instellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer