Kritiek op verhandelen stikstofruimte

Juristen uiten in NRC kritiek op de vrije handel in stikstofruimte. Volgens de krant zijn er sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 honderden transacties gesloten op de commerciële stikstofmarkt.

Kritiek+op+verhandelen+stikstofruimte
© Twan Wiermans

De transacties verlopen doorgaans via adviseurs en websites als ammoniakrechten.nl. Boeren die stoppen of stikstofruimte over hebben bieden deze aan. Via de aankoop van ongebruikte stikstofruimte wist het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het tracébesluit voor de verbreding van de A27/A12 rond te krijgen, bleek vorige week.

Per transactie wordt 30 procent van de stikstofruimte afgeroomd, waardoor de uitstoot op papier daalt. Critici waarschuwen dat grote partijen voordeel hebben bij het huidige systeem, omdat zij meer financiële armslag hebben dan een individuele boer die voor het eigen bedrijf op zoek is naar meer stikstofruimte.


De handel is mogelijk sinds de Raad van State in 2019 een einde maakte aan het toenmalige stikstofbeleid. Sindsdien kunnen bedrijven onderling hun recht op stikstofneerslag uitwisselen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doet momenteel onderzoek naar de neveneffecten van de handel in stikstofruimte. De Tweede Kamer wordt later dit jaar geïnformeerd over de uitkomsten hiervan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer