Stimuland: geef leefbaarheid prominente plek in stikstofaanpak

Plattelandsorganisatie Stimuland roept het kabinet en de provincies op om blijvend aandacht te hebben voor de menselijke maat. En om leefbaarheidsopgaven een prominente plek te geven in de stikstofaanpak en gebiedsprocessen.

Stimuland%3A+geef+leefbaarheid+prominente+plek+in+stikstofaanpak
© Thierry Schut

'Bij elke abstracte beleidsmaatregel op landelijk en provinciaal niveau moeten politici en ambtenaren zich afvragen wat de gevolgen daarvan zijn voor die ene persoon op het erf', stelt directeur Ingrid Jansen van Stichting Stimuland. 'Anders kan een mogelijke aanpak in de toekomst ook niet op draagvlak rekenen in het landelijk gebied en bij boeren.'

Jansen reageert hiermee op het stikstofrapport van Johan Remkes. Volgens haar is er 'eindelijk' erkenning voor bewoners in het landelijk gebied en voor de boeren en hun gevoelens en sentimenten. 'Een enorme stap voorwaarts, want het landelijk gebied ondervindt dat het op veel dossiers moet opdraaien voor problemen die de stad ervaart. En men heeft er te weinig het gevoel dat Den Haag echt begrijpt wat er speelt. Dat moet echt anders.'


Gemis

Stimuland noemt het een gemis dat Remkes de leefbaarheidsopgaven grotendeels ongemoeid heeft gelaten. 'Boeren vervullen een cruciale rol in het verenigingsleven en de voorzieningen van dorpen. Als boeren moeten stoppen, zou dit een afname van de leefbaarheid in het landelijk gebied kunnen betekenen', geeft de plattelandsorganisatie aan.


Stimuland pleit er bovendien voor om gebieden op te delen in kleinere gebieden, zodat ruimte ontstaat voor een aanpak van onderop. Volgens Jansen is de schaalomvang van de gebiedsprocessen 'nog steeds veel te groot', waardoor betrokkenheid van boeren en individuele bewoners uit het landelijk gebied ontbreekt. Het opdelen in kleinere gebieden creëert volgens de directeur 'betrokkenheid en eigenaarschap bij de eigen omgeving en dicht de kloof tussen stad en platteland en tussen overheid en inwoners.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer