Raad van State haalt opnieuw emissiearme vloer onderuit

Opnieuw heeft de Raad van State een streep gehaald door de vergunning voor een emissiearme vloer die op de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV)-lijst staat. Het gaat om het type A1.23, de emissiearme sleuvenvloer G6.

Raad+van+State+haalt+opnieuw+emissiearme+vloer+onderuit
© Jan Van Den Brink Fotografie

Veehouders mogen geen gebruik meer maken van de emissiefactoren voor dit stalsysteem. Zij kunnen alleen nog een natuurvergunning krijgen als uit een passende beoordeling blijkt dat de natuur geen schade oploopt, bleek woensdag uit een uitspraak van de Raad van State.

Het is de derde emissiearme vloer die de Raad van State in ruim een maand tijd onderuithaalt. De hoogste bestuursrechter oordeelde begin september al over twee andere typen emissiearme stallen, met RAV-codes A1.13 ( (cassettevloer of Eco-vloer) en A1.28 (Meadowfloor). Volgens de Raad van State is het onzeker of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.


Na die uitspraak gaven betrokkenen aan dat het onzeker is of andere vloertypen nog wel standhouden bij vergunningen.

De A1.23, de emissiearme sleuven G6-vloer, is het volgende type emissiearme vloer waar de Raad van State dus een streep doorhaalt. Het gaat om een ligboxenstal met geprofileerde vloerplaten met sterk hellende langssleuven, urineafvoergat en hellende dwarsgroeven. Deze zijn aaneengesloten gelegd of gescheiden door mestafstorten en voorzien van emissiereductiekleppen en een mestschuif.


De emissiearme sleuvenvloer G6
De emissiearme sleuvenvloer G6 © Jos Thelosen

De vloer werd ruim tien jaar geleden door de toenmalige staatssecretaris Joop Atsma van Infrastuctuur en Milieu onthuld bij producent van prefabbetonproducten Swaans Beton in het Noord-Brabantse Heeze. Swaans Beton nam destijds het voortouw door een emissiearm vloerconcept in de markt te zetten, compleet met mestrobot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer