Kwekerij heeft 65 soorten minicybidium

Kwekers Sandra en Leo van der Helm uit Nootdorp brengen 65 variëteiten minicymbidiums op de markt met uiteenlopende kleuren van wit tot bruin. Collectief CyMoreFlavour wil de bekendheid van de snijbloem vergroten.

Kwekerij+heeft+65+soorten+minicybidium
© Thierry Schut

'Ik krijg meer buikpijn van slechte kwaliteit dan van lage prijzen', zegt Sandra van der Helm, samen met haar man eigenaar van Orchideeënkwekerij Leo Van der Helm in het Zuid-Hollandse Nootdorp. 'Met onze minicymbidiums zetten we naast kwaliteit in op betrouwbaarheid en mooie kleuren.'

In 2000 nam het echtpaar, nadat het in de jaren daarvoor groente had gekweekt, de collectie van twee neven over. 'De jongste is nu met pensioen en heeft zijn kennis aan ons overgedragen', zegt Leo van der Helm. 'We hoefden niet vanuit het niets te beginnen, want zij hadden al een goede naam opgebouwd.'


Zeven tot acht jaar

De kwekerij heeft 65 variëteiten in het assortiment met kleuren die uiteenlopen van wit tot donkerbruin. Sandra van der Helm legt uit dat het zeven tot acht jaar duurt voordat een nieuwe soort na het kruisen een verkoopbaar product oplevert. 'Je mag blij zijn als er van vijfhonderd zaailingen één of twee overblijven', zegt ze. 'Soms sneuvelen die later in het traject alsnog, bijvoorbeeld omdat de houdbaarheid te kort is.' Hoewel Leo van der Helm het kruisen en selecteren leuk werk vindt, neemt de kwekerij nieuwe soorten meestal af bij professionele veredelaars.

Meer voor de moraal dan voor de omzet hebben we een stalletje langs de weg gehad

Sandra van der Helm, Orchideeënkwekerij Leo van der Helm in Nootdorp

Planten gaan tien tot twaalf jaar mee, waarbij ze in het begin nog weinig takken opleveren. 'Oude planten hebben meer stelen, maar die zijn wel steeds korter', zegt Leo van der Helm. 'Om niet alles tegelijk te hoeven wisselen, doen we dat ieder jaar met een aantal variëteiten.' Door vier afdelingen met verschillende temperaturen kunnen de Van der Helms van augustus tot half juni bloemen leveren. In de warmste afdeling heerst een temperatuur van 19 tot 20 graden Celsius, in de andere 13 tot 14 graden Celsius. Verwarmen gebeurt met een gasketel en vanaf 2024 mogelijk met aardwarmte.


Evenementen

'De cymbidium is een bloem die bij uitstek past bij evenementen', zegt Leo van der Helm. 'Bij bruiloften en uitvaarten, maar ook bij Allerzielen, Allerheiligen, Kerstmis, Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag en Moederdag. Vorig voorjaar hebben we vanwege de coronacrisis veertigduizend takken in de container gegooid. Gelukkig is de verkoop na de zomer weer aangetrokken en krabbelt de markt in de Verenigde Staten, waar we veel aan leveren, ook weer op.'

Sandra van der Helm: 'Meer voor de moraal dan voor de omzet hebben we een stalletje langs de weg gehad. Toen merkten we dat de cymbidium ook bij Nederlandse consumenten in de smaak viel. Jammer genoeg hebben we nog niet alle bloemisten daarvan kunnen overtuigen.'


CyMoreFlavour

Om de bekendheid van de snijbloem te vergroten, werkt de kwekerij sinds 2009 samen in CyMoreFlavour met Eric van Paasen in 's-Gravenzande, Fa. A. van Daalen & Zn. in 's-Gravenzande en Kwekerij Schieland in Delfgauw. Het collectief heeft een kleurenconcept ontwikkeld, waarbij wit staat voor kokos, geel voor citroen, rood voor kers en bruin voor karamel, en dat terugkomt in de dozen.

'We doen samen aan marketing en promotie en kopen voor een deel gezamenlijk in', legt Leo van der Helm uit. 'We richten ons op het hogere segment en zetten vooral in op service, maatwerk en toegevoegde waarde.'


Bloemenkunstenaars

Om kwekers, bloemisten en handel dichter bij elkaar te brengen, is CyMoreFlavour aangesloten bij Floral Fundamentals. 'De Engelse initiatiefnemer Alison Bradley brengt viermaal per jaar een tijdschrift uit en organiseert evenementen waar bloemenkunstenaars van over de hele wereld arrangementen maken', zegt Sandra van der Helm. 'Vanwege de coronacrisis hebben ze vorig jaar fotoreportages gemaakt die we konden delen op sociale media. Ik houd me voor de groep bezig met Instagram. We merken aan het aantal volgers en de reacties dat zulke campagnes hun vruchten afwerpen.'

De kwekerij is MPS-GAP-gecertificeerd, werkt zoveel mogelijk met biologische gewasbescherming, recirculeert het water en gebruikt perliet, een soort gepoft zand, als substraat. De kassen zijn voorzien van HD-verneveling en dubbele schermen.


Gewascoöperatie snijcymbidium

Leo van der Helm zit in de gewascoöperatie snijcymbidium waarin hij zich bezighoudt met plantgezondheid. Hij heeft acht jaar in de promotiecommissie van Royal FloraHolland gezeten, maar is niet erg te spreken over de ingezette digitalisering. 'We hadden liever gezien dat de veiling had voortgeborduurd op Floramondo, want dat werkte prima. Floriday kost vooral veel tijd en dus geld en we verkopen er geen tak meer door. We gebruiken nu wel softwareprogramma Greenmaster voor onze verkoop en daar zijn we tevreden over.'


Sandra van der Helm vervoert bloemen door de kas: 'We zetten in op kwaliteit, betrouwbaarheid en mooie kleuren.'
Sandra van der Helm vervoert bloemen door de kas: 'We zetten in op kwaliteit, betrouwbaarheid en mooie kleuren.' © Thierry Schut


Jaarlijks gaan 350.000 stelen weg

Orchideeënkwekerij Leo van der Helm in Nootdorp meet 15.500 vierkante meter en levert jaarlijks 350.000 stelen van 40, 50, 60 en 70 centimeter. 70 procent betreft directe handel, de rest gaat via de klok. 25 tot 30 procent is bestemd voor de Verenigde Staten en Canada, de rest gaat naar landen in Europa en in Azië. De kwekerij heeft vijf mensen op de loonlijst en doet geen uitspraken over de omzet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer